StoryEditor

Práce opäť ubudlo, no už čoskoro má prísť obrat

21.02.2012, 23:00
Nezamestnanosť na Slovensku láme nové rekordy. V januári dosiahla nezamestnanosť 7,5-ročné maximum.

Podľa Ústredia práce je bez zamestnania takmer 370-tisíc ľudí, ktorí by mohli do práce nastúpiť okamžite. Je to najviac za 7,5 roka. „Nárast nezamestnaných medzi júnom 2004 a januárom 2012 predstavuje 1,6 percenta , teda  ide o 5 754 osôb,“ informovala hovorkyňa Ústredia práce Andrea Hajdúchová. Podľa analytikov by sme však nemali hádzať flintu do žita. Blížime sa totiž k bodu, kedy nezamestnanosť začne klesať. Za január totiž na úradoch práce pribudlo menej nezamestnaných než v rovnakom období posledných troch rokov. „Spomaľovanie ďalších prírastkov miery nezamestnanosti môže znamenať, že postupne prichádzame do doby, kedy začne nezamestnanosť klesať,“ tvrdí analytik ČSOB Marek Gábriš.

Hromadné výpovede
Za vyššiu nezamestnanosť môžu aj viaceré hromadné prepúšťania. Okrem sklárskej spoločnosti Slovglass z Poltára, ktorá v posledných mesiacoch prepustila vyše 300 zamestnancov, sa museli s vyše 470 zamestnancami rozlúčiť aj v elektrotechnickej spoločnosti Foxconn.

„Naším cieľom bolo minimalizovať dosah nepriaznivej hospodárskej situácie na interných zamestnancov,“ informovala hovorkyňa spoločnosti Helena Windisch.

Pod vysoké čísla sa však podpísal aj rastúci počet ekonomicky aktívnych obyvateľov. „Jednak ide o sezónnu záležitosť a jednak sa zrejme ešte poriadne nerozbehli nábory zamestnancov do kľúčových odvetví,“ dodal analytik ČSOB Marek Gábriš.

Nevzdávajú sa
 
Napríklad elektrotechnická spoločnosť JJ Electronic sa však do budúcnosti pozerá s nádejou. Posilňuje svoju pozíciu na trhu a potrebujú prijať nových ľudí. „Prijímame približne 15 až 20 ľudí. S nábormi sme začali už koncom minulého roka,“ vysvetlil šéf spoločnosti Ján Jurčo.

Šancu uplatniť sa majú aj stavbári vo firme Betamont zo Zvolena. „Rozbiehame novú zákazku na výrobu elektronického stavadla. Mali by sme prijať päť nových ľudí, pôjde hlavne o mechanické pozície,“ informovala za spoločnosť Katarína Liptáková.

Bod zlomu
Analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák však upozorňuje, že po očistení sezónnych vplyvov nezamestnanosť medzimesačne dokonca klesla. „V prípade, že na januárový trend potvrdia aj nasledujúce mesiace, lepšie čísla z trhu práce by mohli naznačovať, že spomalenie ekonomického rastu by nemuselo byť až také výrazné, “ tvrdí Koršňák. Nezamestnanosť by podľa neho pritom mohla klesať už v najbližších mesiacoch, teda skôr, ako donedávna očakávali. „Tie čísla sa zdajú optimistickejšie, ako sme čakali. Možno už v prvom polroku by sme mohli zaznamenať pokles nezamestnanosti. Treba si však počkať na údaje za ďalší mesiac,“ vysvetlil Koršňák.

Ani podľa analytičky Poštovej banky Evy Sadovskej nebol januárový nárast až taký výrazný ako v minulých rokoch. „V časoch vysokej miery nezamestnanosti nie je až taký výrazný priestor na prepúšťanie. Firmy sú stále pomerne opatrné pri prijímaní nových ľudí a platí to aj pri sezónnych prácach,“ zhodnotila Sadovská. 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 23:50