StoryEditor

DSS-ka Poštovej banky ponechá garancie

01.03.2012, 23:00
Napriek tomu, že od apríla majú zostať záruky len v konzervatívnom fonde, Poštová banka ich nechá aj v ostatných dvoch fondoch.

Sporitelia druhého dôchodkového piliera neprídu od apríla o väčšinu garancií vo všetkých správcovských spoločnostiach. DSS-ka Poštovej banky totiž plánuje záruky v rastovom a vo vyváženom fonde ponechať. A to aj napriek tomu, že podľa zákona z dielne ministra práce Jozefa Mihála (SaS) musia byť garancie od apríla len v súčasnosti v konzervatívnom, po novom v dlhopisovom fonde. „Sporitelia tak získavajú garancie nad rámec zákona a nemusia v obavách o pokles hodnoty svojho majetku prestupovať do konzervatívneho fondu, pri ktorom sa očakáva nižší výnos,“ vysvetlil člen predstavenstva spoločnosti Vladimír Ravinger.

Rezort práce považuje dobrovoľné garancie za problematické. „Čo donúti DSS-ku splniť túto povinnosť, respektíve nezrušiť ju v budúcnosti, ak bude hroziť, že by musela dopĺňať hodnotu majetku v danom dôchodkovom fonde z vlastného majetku?“ reagovala Daniela Šulcová z mediálneho odboru ministerstva.

Osem až dvanásť rokov
V súčasnosti sú garancie nastavené na polročné hodnotiace obdobie, počas ktorého buď DSS-ka svojim sporiteľom zarobí, alebo prípadnú stratu musí doplácať zo svojho vrecka. Problémom však, je že takéto nastavenie neumožňuje dosahovať vyššie výnosy. Preto od apríla sa má toto hodnotiace obdobie podľa Mihálovho zákona predĺžiť už len pre konzervatívny fond a na päť rokov. Správca úspor Poštovej banky chce pritom okrem toho pre zmiešaný, teda vyvážený fond nastaviť osem a pre akciový, teda rastový, 12 rokov. To je podľa nich už dosť dlhý čas na to, aby neboli ohrozené vyššie výnosy. „Výška výnosov neklesne, skôr naopak. Keď už máme jasne definovanú investičnú stratégiu, tak si môžeme dovoliť viac,“ uisťuje Ravinger.

Tento nápad sa pozdáva managing partnerovi spoločnosti KPMG Ľubošovi Vančovi. „Dáva to zmysel. Keď príde k dvoj- či trojročnému poklesu, tak majú dosť času to napraviť. Z ekonomického hľadiska sa vysoké výnosy dosiahnuť dajú.“ Podľa neho takýto dlhý čas otvára úplne iné portfólio, do ktorého môžu investovať. „A ľudia na garancie počúvajú.“

Ostatné DSS-ky však podobný krok nechystajú. „Pokiaľ by sme zaviedli garancie aj do ostatných fondov, stratili by sporitelia možnosť voľby fondov s rôznymi stratégiami, keďže by sa takéto fondy svojou stratégiou do značnej miery podobali,“ tvrdí portfólio manager AXA Peter Osuský.

Marketingový ťah
Podľa riaditeľa inštitútu INEKO Petra Goliaša využila táto správcovská spoločnosť šancu, ako sa môžu od iných odlíšiť. „Vzhľadom na konzervatívny profil väčšiny sporiteľov to na viacerých možno zapôsobí.“ Za marketingový ťah to považuje aj Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS), podľa ktorého tým chce DSS-ka prilákať ľudí. „Prieskumy ukazujú, že najdôležitejšie kritérium pre ľudí je garancia. Ako súčasť konkurenčného boja je to dobrý nápad,“ dodal Branislav Ondruš (Smer-SD).

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:51