StoryEditor

Posun k viac sofistikovaným investíciám

26.01.2003, 23:00
SARIO sa úspešne podieľala na získaní investície PSA Peugeot Citroën, pracujete na ďalších podobných projektoch?

- Slovensko sa, prirodzene, malo uchádzať o ďalší projekt tohto typu, no umiestený trocha ďalej ako je západ krajiny. Avšak na strednom a východnom Slovensku asi narazíme na nedostatočnú infraštruktúru. To by malo byť výzvou pre vládu, lebo ak by chcela - a to nielen v automobilovom priemysle - veľký projekt umiestniť ďalej ako je západné Slovensko, bez ponúknutia rozvinutejšej infraštruktúry to bude veľmi ťažké.

Znesie Slovensko aj tretiu veľkú automobilku?

- Hoci Slovensko by sa mohlo stať príliš závislé od automobilovej výroby so všetkými konjunkturálnymi dôsledkami, ktoré z toho vyplývajú, to predsa nie je problém existencie automobilovej výroby na Slovensku, ale neexistencie iných sofistikovaných výrob. Vláda a organizácie, ktoré sú s týmto problémom späté, by mali robiť všetko pre to, aby sme boli schopní absorbovať aj iných výrobcov podobného charakteru a významu v iných odvetviach.

Pripravuje SARIO príchod takýchto investorov?

- Úprimne povedané, v súčasnosti nie. No cítime a vidíme, že Slovensko je na programe dňa pri investičných zámeroch viacerých veľkých investorov v globálnom meradle. Preto o to viac ma mrzí, že v čase, keď by SR mala v najbližšom roku - dvoch zabojovať o investície zásadného charakteru, peniaze na prezentáciu Slovenska a na SARIO, vláda výrazne krátila, čo môže skomplikovať tento proces.

Ktorí investori by tu mohli a mali nájsť priestor?

- Ide o posun smerom k sofistikovanejším výrobám v elektrotechnickom priemysle, k informačným a telekomunikačným technológiám, k softvérom a najmä službám vrátane bankových, prinášajúcim prácu s vysokou pridanou hodnotou pre vysokoškolsky vzdelaných ľudí. Typickým je záujem spoločností DELL či Samsung. Sem by malo byť nasmerované úsilie vlády, budúce vládne iniciatívy i prostriedky na získavanie investorov vrátane investorov do pripravených vedeckých a technologických parkov.

Budete v získavaní investorov v SARIO pokračovať iba improvizáciou - ako charakterizoval pre HN vašu činnosť pri získavaní PSA minister hospodárstva Robert Nemcsics - alebo systematicky?

- SARIO má veľmi jasnú a premyslenú stratégiu. Prekážkou je, že nemá zdroje - finančné, a tým ani materiálne, ani ľudské, ktoré by boli schopné stratégiu naplno uskutočniť. Hodnotenie pána ministra mi dovoľte nekomentovať.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 10:25