StoryEditor

Štátny rozpočet: vybuchla prvá nášľapná mína

25.10.2004, 00:00
V parlamente vybuchla prvá nášľapná mína s dosahom na štátny rozpočet. Poslanci napriek nesúhlasu ministerstva financií a prezidenta Ivana Gašparoviča opätovne schválili vznik environmentálneho fondu už od budúceho roka. Zákon o zriadení tohto fondu vrátil prezident do parlamentu s tým, aby sa jeho vznik posunul na začiatok roka 2006.

Zákon prešiel vďaka hlasom opozície, SMK a niektorých ďalších poslancov. Pre budúcoročný štátny rozpočet to znamená výpadok príjmov zhruba 1,2 miliardy korún. Problémom sa bude dnes zaoberať mimoriadna Koaličná rada.
Koaličný spor
Ministerstvo financií zostalo postojom koaličných poslancov pri hlasovaní zaskočené. "Považujeme to za porušenie dohôd, ktoré vyplynuli z ťažkých a zdĺhavých rokovaní o rozpočte," povedal najmä na adresu SMK hovorca ministerstva financií Peter Papanek. Premiér Mikuláš Dzurinda označil postoj poslancov maďarskej koalície, ktorí hlasovali s ĽS-HZDS a so Smerom, za "flagratné porušenie dohody". Predseda SMK Béla Bugár však tvrdí, že žiadna takáto dohoda nebola. "Na minulej Koaličnej rade som povedal, a na tom sme sa dohodli, že budem rozprávať s našimi poslancami, ale bude v tom problém," povedal Bugár pre HN.
Potvrdzuje to aj poslanec KDH Július Brocka. "Bol som na Koaličnej rade, kde predseda SMK hovoril, že niektorí jeho poslanci s tým majú problém. Povedal, že sa bude usilovať, aby návrh nepodporili, a aby sa tak účinnosť zákona posunula o jeden rok. Neuzavreli sme to však tak, že všetci budú hlasovať ako jeden," povedal Brocka. Ako dodáva, vôľa, aby návrh neprešiel, bola však jasne deklarovaná. Minister financií i premiér totiž pohrozili, že inak by sa znovu otvorila rozprava o rozpočte. "To v tej chvíli nikto nechcel. Asi to vládnej koalícii trošku ušlo," konštatuje Brocka. Z koaličných poslancov návrh podporili tiež Ľubomír Lintner z ANO a Peter Muránsky z KDH. Aj bez ich hlasov by však návrh prešiel.
Hľadajú riešenie
Ministerstvo financií chce problém riešiť škrtmi vo výdavkoch niektorých rezortov. Nespresnilo však zatiaľ v ktorých. "Nepovažujeme za efektívne brať peniaze zdravotníctvu a školstvu, ale zrejme sa tomu nevyhneme," povedal Papanek. Podľa premiéra je teraz navrhnutie konkrétneho riešenia "na tých, ktorí túto situáciu zavinili". Ako vo včerajšej relácii TV Markíza uviedol Bugár, jeho strana už o jednom riešení vie a to vo vlastnom rezorte, zatiaľ ho však nespresnil. Tvrdí však, že v prípade fondu nejde o dosah 1,2 miliardy korún.

Podpora dovoleniek
Problematickými pre štátny rozpočet boli uplynulý týždeň aj poslanecké návrhy na zníženie spotrebných daní z minerálnych olejov, ktoré nakoniec neprešli. Ich prípadné schválenie by rozpočet obralo o niekoľko miliárd korún. Zmenu v daňových zákonoch presadzuje aj poslanec ANO Jirko Malchárek. Chce, aby bola od dane oslobodená odmena od zamestnávateľa pre svojho zamestnanca do desaťtisíc korún. Podmienkou úľavy je, aby ju zamestnanec sám alebo so svojou rodinou preukázateľne použil na dovolenku v SR. "Nebude to mať negatívny dosah na rozpočet, skôr naopak, očakávam, že to môže zvýšiť výnos DPH a spotrebných daní," tvrdí Malchárek.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
09. máj 2024 06:40