StoryEditor

Mikloš: Zdaňovanie bohatých nezasiahne ľudí ako Poór či Široký

06.11.2011, 15:10
Autor:
TASRTASR

Zdaňovanie bohatých, ktoré navrhuje strana Smer-SD ako jedno z opatrení na prílev peňazí do budúcoročného štátneho rozpočtu a tým zníženie jeho odhadovaného výpadku, nezasiahne podľa ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) ľudí ako Poór či Široký. Povedal to v dnešnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike.

"Takáto daň nezasiahne ľudí, ako je Široký, ako je Poór, ako sú iní mecenáši tejto strany, pretože tí majú príjmy cez firmy," uviedol Mikloš. Išlo by podľa jeho slov o daň z príjmov zo závislej činnosti, dotkla by sa tak aj "manažérov, šikovných a vzdelaných ľudí, ktorí zarábajú viac". "Ale najmä by sa tak zrušila rovná daň a my sme zásadne proti zrušeniu rovnej dane," dodal Mikloš.

Rovná daň je podľa neho jedným zo základných nástrojov, ktorý priniesol Slovensku ekonomický rast a pokles nezamestnanosti. A hoci je pri nej sadzba rovnaká, neznamená to, že všetci odvádzajú štátu daň v jednotnej výške. Tí, ktorí zarábajú viac, platia podľa Mikloša aj vyššiu daň.

Podľa jeho oponenta v diskusii Petra Kažimíra (Smer-SD) je však rovná daň v súčasnosti už iba "vyblednutá atrakcia". "Potrebujeme získať peniaze do štátneho rozpočtu. Treba ich hľadať, tam kde sú," podotkol Kažimír. A k tomu by malo podľa neho pomôcť práve zdaňovanie viac zarábajúcich či ziskových podnikov.

"Navrhli sme niečo, čo sa týka 25.000 ľudí na Slovensku. Dvadsaťpäťpercentné zdanenie príjmov vyšších ako 33.000 eur ročne, čo znamená 2750 eur mesačne. To sa vám zdá zničujúce?" pýtal sa Kažimír. Súčasný daňový systém je zároveň podľa neho vhodný len "do dobrého počasia".

Naopak, Mikloš si myslí, že priestor na získanie potrebných približne 600 miliónov eur, o ktoré príde štát v budúcom roku aj pre spomalenie rastu ekonomiky, je skôr vo zvyšovaní daní z tabaku či alkoholu alebo nehnuteľností.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 07:13