StoryEditor

Hydinárom spod Tatier hrozí koniec

07.03.2012, 23:00
Spoločnosť Podtatranská hydina zrejme prepustí 250 zamestnancov. Pre podozrenia z dopingu kureniec.

Podozrenia z nadopovaných kureniec zrejme potopia hydinársku firmu. Spoločnosť Podtatranská hydina z Kežmarku totiž nahlásila hromadné prepúšťanie 250 zamestnancov k júnu tohto roka, čo je celkový počet pracujúcich. S podozrením, že v kurencoch tejto spoločnosti mohla byť prítomná zakázaná látka zilpaterol, prišiel minulý rok minister pôdohospodárstva Zsolt Simon (Most-Híd). „Kurence za 400-tisíc eur tak museli odísť do kafilérie. To je v podstate náš celoročný objem zisku,“ reagoval pre HN generálny riaditeľ spoločnosti Pavol Konkoľ. Hydinári sa pritom už minulý rok bránili výsledkom analýzy berlínskeho laboratória, ktoré prítomnosť tejto látky nepotvrdila. Podľa ministra Simona sa však hydinári zapájajú do predvolebného boja. „Toto je zneužitie témy vo volebnej kampani,“ uviedol minister.

Rôzne výsledky
Simon tiež spochybňuje výsledky berlínskeho laboratória, ktorými sa spoločnosť bráni. „Tam vykonali test niekoľko týždňov po odobratí vzorky. Tá látka je však veľmi prchavá.“

Zároveň odmieta zodpovednosť za to, že sa spoločnosť dostala do problémov. „To, že niekto nedodržuje zákon, nemôže byť vinou štátnych orgánov,“ tvrdí minister.
Potravinárska spoločnosť sa minulý rok obrátila aj na ďalšie laboratórium v poľskom Pulawy. Aj to prítomnosť zakázaného zilpaterolu vylúčilo. Tiež preto sa spoločnosť ešte vlani rozhodla podať žalobu na rezort pôdohospodárstva a za poškodzovanie obchodného mena.

Minister Simon však trvá na tom, že zakázaná látka v kurencoch bola. V rokoch 2009 a aj na začiatku roku 2011 podľa ministra potvrdil kontrolný ústav v Brne prítomnosť tejto látky. „Laboratórium v Brne ma ubezpečilo, že v prípade súdneho sporu dokáže obhájiť svoje výsledky,“ dodal Simon. Na jeho stranu sa postavila aj Štátna veterinárna a potravinová správa. Tí po náleze tejto zakázanej látky nariadili zastaviť predaj kureniec, ktoré boli následne odoslané do kafilérie.
Zilpaterol je rastový hormón, ktorý pomáha k rýchlejšiemu rastu mäsa v pomere k tuku, pričom v Európskej únii je zakázaný od roku 1996.

Ostanú bez práce
Hydinárska spoločnosť by o prepúšťaní mala definitívne rozhodnúť v apríli. V prípade, že k tomu dôjde, prepustení budú mať s ďalším uplatnením problém. Okres Kežmarok je totiž jeden z regiónov, kde miera nezamestnanosti atakuje hranicu 30 percent. „Neviem si predstaviť, že by z Kežmarku ľudia húfne vycestovali do iných miest za prácou,“ povedala predsedníčka Odborového zväzu potravinárov Magdaléna Mellenová. Podľa nej by si prepustení už prácu nenašli, pretože hydinársky priemysel je príliš špecifický. „Budú musieť prejsť rekvalifikáciou alebo to riešiť formou samozamestnávania.“

V potravinárskom priemysle v súčasnosti pracuje približne 30-tisíc zamestnancov. Podľa Mellenovej však tento počet bude postupne klesať. Slovenskí výrobcovia sa totiž len s ťažkosťami vyrovnávajú zahraničným konkurentom. „Ak majú v susedných krajinách 6- alebo 13-percentnú DPH na potraviny, tak to sú úplne iné podnikateľské podmienky,“ dodala Mellenová.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:10