StoryEditor

Osekané na miliardy

01.08.2012, 00:00

Slovenské banky schudobneli. Po zavedení bankového odvodu a poklese úrokových výnosov zarobili v prvom polroku „iba“ 274 miliónov eur. Čo je síce o zhruba tretinu menej ako pred rokom, ale stále slušných 8,25 miliardy starých korún.

Pol roka po zavedení bankového odvodu tak pomaly ale iste už vidieť, čo to robí s bankovým sektorom. Štátu banky na účet poslali zhruba 50 miliónov, čo je pre nich dosť peňazí. Viac však krvácajú na poklese čistých úrokových výnosov, ktoré prvýkrát od krízy klesali. Banky totiž zbierajú od klientov vklady za stále vyššie úroky, a na druhej strane nezvyšujú rovnakým tempom úroky za poskytnuté úvery. Dôvod je jednoduchý. Boja sa. Ak by kvôli kríze v eurozóne znova zamrzli rieky peňazí, ktoré tečú medzi bankami, bude dobré mať pár eur aj vo vlastnom trezore. Rovnako sa dá vysvetliť aj medziročný dvanásťpercentný rast vlastného imania.

Z pohľadu štátu to zatiaľ vyzerá tak, že dojenie bánk nezanecháva na ekonomike krvavú stopu. Úvery domácnostiam rastú utešene a pokles korporátneho financovania nie je dramatický. Na rozdiel od náreku bánk. Pre všetkých rozumných ľudí je dobrou správou aj to, že výnosy z poplatkov nestúpli natoľko, aby mohla vláda začať ďalšiu krížovú výpravu proti bankám a obviňovať ich z najťažšieho hriechu. Teda prenosu záťaže z bankového odvodu na klientov cez poplatky.

Pravdu povediac, ak to takto pôjde ďalej, tak sa bude bankárom pomerne zle vysvetľovať, že bankový odvod ruinuje slovenské bankové podnikateľské prostredie a ekonomika na tento krok dopláca stratou XY pracovných miest. Čo však samozrejme neznamená, že to tak bude naveky. V Maďarku sa vyšší bankový odvod naplno prejavuje až dnes, teda dva roky po jeho zavedení.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 15:01