StoryEditor

Taliani rozhodnú o osude eurozóny

Zlá voľba pre eurozónu
Euroskeptici, ktorí strhávajú davy. Ale aj Rím a Európu
Bývalý premiér Silvio Berlusconi je vynikajúci marketér. Vie, čo a kedy chcú ľudia počuť a podľa toho koná. Aj keď ešte pred pár mesiacmi vyhlasoval, že sa o premiérsky post uchádzať nebude, nakoniec sa z neho stáva horúci kandidát na toto kreslo. Využil hnev Talianov kvôli škrtom, vysokým daniam, rekordnej nezamestnanosti či plánom stredoľavičiarov na zavedenie dane pre bohatých. Využil aj bankový škandál, ktorý vrhá zlé svetlo na jeho rivalov. A vyrazil do boja. Ak mu Taliani uveria, pre eurozónu to môže byť katastrofa. "Jeho politiku vidím ako protireformnú, čo je veľmi nebezpečné," hodnotí Tomáš Holinka z Moody´s Analytics. Docent Tomáš Dudáš z Paneurópskej vysokej školy dodáva, že pre krajinu je kľúčová dôvera trhov, ktorá je stále veľmi krehká a je založená práve na pokračovaní reforiem.

Nebezpečne vyzerajú aj Berlusconiho vyjadrenia na opustenie eura a eurozóny. Pri nich by však mohlo ísť iba o marketingový ťah na prilákanie voličov. Ak by sa aj premiérom stal, bol by pod rovnakým tlakom trhov, ako ktokoľvek iný na tomto mieste. Ak nie ešte silnejším pre jeho známu neústupčivosť. O niečo horšiu pozíciu by potom malo Nemecko a lídri eurozóny, ktorí by museli na Berlusconiho viac tlačiť, ako na technokrata Maria Montiho či stredoľavičiara Piera Bersaniho, ktorý zatiaľ v prieskumoch vedie.
Absolútny debakel by eurozónu čakal, ak by sa Berlusconi spojil s Hnutím piatich hviezd, na ktorého čele stojí herec a komik Beppe Grillo. Jeho ústrednou témou je vyhlásenie referenda za zotrvanie v spoločnej menovej únii. To nahráva Berlusconimu do karát v jeho protieurovej nálade a Grillo by sa mohol pri ňom pekne zviezť. Berlusconi čoraz viac prízvukuje, aké výhody mala krajina v exporte pri obchodovaní v lírach a samotní Taliani si dnes euro spájajú najmä s infláciou. Ak by skutočne došlo k tomu, že Taliani opustia eurozónu, ich bankový systém by sa zrútil. Hrozba devalvácie líry by prinútila ľudí k preliatiu svojich eur do bánk v zahraničí. Problémy by sa okamžite preniesli do Nemecka a Francúzska a následne do celej eurozóny.

Dobrá voľba pre eurozónu
Ekonomickí superministri, ktorí sa vyhrážajú bohatým
Európski lídri si vydýchnu, trhy si vydýchnu, ale veľa Talianov zostane sklamaných. A nahnevaných. Asi takto to bude vyzerať po talianskych voľbách, keď v nich zvíťazí líder Demokratickej strany Pier Luigi Bersani a spojí sa s Mariom Montim. Bersani síce vo voľbách vedie, no klesajú mu preferencie. "A to znervózňuje finančné trhy," spomína Tomáš Holinka, analytik Moody´s Analytics. Dosluhujúceho premiéra Montiho preto potrebuje, aby mali väčšinu v parlamente, ľahšie sa im presadzovali škrty. A najmä, aby im nekomplikovali rozhodnutia Berlusconiho spojenci, ktorí by sa mohli dostať do Senátu, kam sa volí podľa regiónov. "Bersani už raz dokázal, že si vie poradiť s reformami ako minister pre ekonomický rozvoj v rokoch 2006 až 2008, ale je dosť možné, že bude postupovať pomaly a opatrne," predpokladá Eoin Ryan z IHS Global Insight.

Monti nastolil prvé škrty dva týždne po vymenovaní do funkcie. Je preto pre neho ideálny partner. Bersani a Monti dohromady sú zas ideálni pre eurozónu. Pre väčšinu Talianov je síce Monti iba neobľúbenou postavou, no stal sa akousi európskou značkou, ktorej viac záleží na zahraničí ako na samotnom Taliansku. No práve on stojí za tvrdými škrtmi, dôchodkovou reformou, vyššími daňami, novými daňami z nehnuteľností či bojom proti daňovým únikom. Všetko sú to opatrenia, ktorými sa "zapáčil" únii, no nie obyvateľom svojej krajiny.

Realitu však ukazujú čísla: štátna kasa Talianov je dnes prázdna a bez rastu nebudú schopní splácať čoraz vyšší dlh. Ten sa šplhá takmer na 130 percent HDP, nezamestnanosť prekročila 11 percent, je tak najvyššia za posledných 15 rokov. Monti teda Taliansku drží nôž na krku, no jemu ho zas drží únia a investori. Tí sa zameriavajú práve na výšku dlhu, a keď je vysoký, krajine odmietajú požičiavať. Ak sa teda Bersani a Monti spoja, je tu reálna šanca, že bude krajina pokračovať v napĺňaní štátnej kasy a dodržiavaní nastolených opatrení, investori zostanú pokojní a výnosy na štátnych dlhopisoch nebudú rásť. Veď len po tom, ako Berlusconi oznámil svoj plán kandidovať vo voľbách, stúpli výnosy na desaťročných dlhopisoch Talianska z 4,53 na 4,86 percenta a Goldman Sachs vtedy predpovedala, že riziková prémia by mohla rásť aj naďalej.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 07:03