StoryEditor

Rusko pokračuje v ropnom spore s Bieloruskom

01.01.2010, 15:42
Autor:
TASRTASR

Bieloruské úrady dnes uviedli, že chcú dostávať ruskú ropu nezaťaženú vývozným clom napriek tomu, že sa rokovania o tejto záležitosti pred koncom roka neskončili dohodou. Minsk sa chce vyhnúť aj novému ropnému konfliktu so svojím dodávateľom a jeho delegácia je ochotná kedykoľvek pokračovať v prerušených rozhovoroch.

Veľký konflikt sa udial v roku 2007, v ktorom Rusi zastavili dodávku ropy Bielorusku, lebo tvrdili, že časť dodanej suroviny bieloruské závody spracúvajú a výhodné vyvážajú do zahraničia, čím poškodzujú ruských producentov. Pred dvoma rokmi došlo k prerušeniu prepravy ropy do Poľska a Nemecka.

Z Minska prišla správa, že dodávky ropy sú stále plynulé. Bielorusko sa dnes sťažovalo na nátlakový postup Moskvy v rokovaniach o štruktúre ceny ropy v tomto roku. Jeho predstavitelia uviedli, že vyššie ceny, ktoré navrhujú Rusi, by viedli k odloženiu účinnosti spoločnej colnej únie (vrátane Kazachstanu), ktorá by mala vstúpiť do platnosti v polovici tohto roku.

Minská vláda vo vyhlásení uviedla, že bezcolný vývoz ropy pre bieloruské vnútorné potreby by sa mal zachovať v januári i februári tohto roka v súlade s predchádzajúcou dohodou prezidentov oboch krajín. Uvádza sa v ňom aj to, že bieloruská delegácia v Moskve bola "vystavená bezprecedentnému nátlaku, ktorý bol podľa názoru bieloruskej strany úplne nezodpovedný a neprijateľný".

Bielorusko dostáva z Ruska ropovodom Družba denne okolo 400.000 barelov suroviny, ale po spracovaní väčšinu pohonných látok vyváža na Západ.

V novembri minulého roku podpísalo Bielorusko s Ruskom a Kazachstanom dohodu o vytvorení colnej únie. V decembri prezidenti Alexander Lukašenko a Dmitrij Medvedev podpísali dohodu, podľa ktorej dodávky ropy pre vnútornú bieloruskú spotrebu nebudú zaťažené vývozným clom.

Družba je dĺžkou a prepravnou kapacitou jedným z najväčších ropovodov na svete. Ním prichádza surovina aj do veľkých nemeckých rafinérií a na jej nemeckom dovoze dosahuje podiel 15 %. Poľsko kryje dodávkami z ropovodu 75 % svojej potreby ropy.

Európski politici obviňujú Kremeľ, že využíva svoju energetickú pozíciu v rope a plyne ako nástroj nátlaku na svojich susedov. Rusko, v súčte ropy a plynu najväčší vývozca uhľovodíkových surovín, tvrdí, že mu nejde o nič iné len o postupné prispôsobenie susedov, ktorých roky dotovalo lacnou ropou a plynom, normálnym trhovým podmienkam.
Informovala o tom agentúra Reuters.

01 - Modified: 2024-04-25 18:03:00 - Feat.: - Title: Ceny ropy mierne klesajú, prispievajú k tomu obavy ohľadom dopytu v USA 02 - Modified: 2024-04-25 15:05:06 - Feat.: - Title: Bielorusko tvrdí, že zmarilo útok dronov z Litvy. Vilnius to označil za nezmysel 03 - Modified: 2024-04-25 14:07:07 - Feat.: - Title: Bielorusko tvrdí, že zabránilo dronovým útokom z Litvy. Vilnius to odmieta 04 - Modified: 2024-04-23 17:53:21 - Feat.: - Title: Eurokomisia podnikne kroky proti ruskej tieňovej flotile ropných tankerov. Analytici varujú pred eskaláciou 05 - Modified: 2024-04-23 17:29:45 - Feat.: - Title: Ceny ropy sa zvyšujú, k rastu prispeli priaznivé údaje o európskej ekonomike
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 16:07