StoryEditor

Švédsko nechce bankovky ani mince

13.04.2012, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Elektronické bankovníctvo totiž stavia mince a bankovky vo Švédsku na vedľajšiu koľaj.

Švédsko, ktoré ako prvá krajina Európy v roku 1661 zaviedlo papierové bankovky, by teraz mohlo ako vôbec prvý štát hotovosť zrušiť. Elektronické bankovníctvo totiž stavia mince a bankovky vo Švédsku na vedľajšiu koľaj, dokonca aj v niektorých kostoloch je možné platiť príspevky pri bohoslužbách platobnou kartou. Na peniazoch v ruke tak podľa serveru welt.de trvajú už len starší ľudia.

„Nechápem, prečo ešte vôbec tlačíme nové bankovky,“ povedal niekdajší člen legendárnej kapely Abba Björn Ulvaeus. Je jedným z mnohých Švédov, ktorí chcú bezhotovostnú spoločnosť.

Platobné karty ako štandard prijal tento technickým novinkám naklonený národ za vlastné aj pri drobných nákupoch. Novo platí aj pomocou svojich inteligentných telefónov. Väčšina ľudí totiž bezhotovostné transakcie chápe ako uľahčenie všedného života.

V mestských autobusoch a električkách veľakrát ani iná možnosť platby nie je, hotovosť totiž rad dopravných spoločností vôbec neprijíma. Lístok je za hotové možné zakúpiť len v predpredaji. Alternatívou sú SMS cestovného lístka.

Aj niektoré bankové domy prešli úplne na elektronické prevody peňazí. A nasledujú ďalší. V kostole v Karlshamn nemusí veriaci loviť po vreckách drobné, peňažný príspevok jednoducho zaplatí kartou.

Bankovky a mince sa vo Švédsku starajú len o tri percentá ekonomiky. V krajinách eurozóny je priemer deväť percent. Elektronické platby majú ale aj svoje tienisté stránky - počítačovú kriminalitu. Podľa švédskej polície sa v posledných rokoch veľmi zvýšil počet prípadov počítačových podvodov. V roku 2000 ich polícia v krajine zaznamenala asi 3300, vlani ich bolo takmer 20 tisíc.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 02:45