StoryEditor

Štát zaplatí za sporný IT projekt milióny

27.10.2011, 00:00

Štát nakoniec zaplatí časť 47-miliónového projektu na rozšírenie Ústredného portálu verejnej správy. Podľa zistení HN môže ísť o viac ako desať miliónov eur. Časť sumy by pokryli eurofondy. Také má byť rodiace sa rozuzlenie rokovaní o spornej zmluve so spoločnosťou Swan. Kontrakt mal byť pôvodne zrušený. Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) totiž ešte v máji tvrdil, že zákazka je predražená a netransparentná.

„V prípade, že by sme prebrali niektoré časti predmetu zmluvy, tak tieto náklady by boli refundované z nového projektu,“ vysvetlil šéf ministerskej sekcie informatizácie Miloš Molnár. Ako spresnil, rezort zrejme preberie napríklad hardvér alebo softvér, ktorý má Swan hotový. Tak sa chce vyhnúť súdnemu sporu. Swan už totiž avizoval, že ak by štát jednostranne odstúpil od zmluvy, žiadal by náhradu škody minimálne vo výške 18 miliónov eur.

Z rozpočtu zaplatíme viac
Swan potvrdil len to, že so štátom rokuje. „Spoločným záujmom je, pochopiteľne, minimalizovať možné škody a riziká spojené s realizáciou ústredného portálu,“ povedal Martin Holák, marketingový manažér tejto IT firmy. Či by spomínaných desať miliónov Swanu stačilo na to, aby štát nežaloval, prezradiť nechcel. „Vzhľadom na to, že tieto rokovania neboli ukončené a ešte sa nedospelo k definitívnej dohode, nemôžeme informovať o detailoch.“

Zmluva bola uzavretá ešte za bývalej vlády. Projekt tendrovala Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby, ktorá spadá pod Úrad vlády. Jej postup kontroloval Úrad pre verejné obstarávanie, ktorý zistil viacero závažných prešľapov. Podmienky na uchádzačov boli podozrivé, zákazka mohla byť šitá na mieru pre vopred vybratú firmu. Súťažné podklady si prebrala viac ako desiatka firiem, ponuky však štátu dali iba dve. Z toho jedna bola následne zo súťaže vylúčená.

Aj preto Mikloš nežiadal Európska komisiu, aby nám projekt preplatila. Obával sa totiž, že by nám Brusel buď peniaze vôbec nedal, alebo by sme naň dostali menej. Napokon však časť zo spomínaných desiatich miliónov pôjde aj z eurofondov. Stále však hrozí, že nám z toho Brusel nepreplatí 95 percent tak, ako pôvodne mal. Komisia totiž môže rozhodnúť, že nám časť peňazí škrtne. Potom by sme ich museli doplatiť z rozpočtu. „Toto stále hrozí, ale nie je vynesený verdikt, či to bude 5-, 10- alebo 25-percentná korekcia,“ priznáva Molnár.

Ak by teda štát prebral softvér a hardvér od Swanu za desať miliónov eur a Brusel by sa rozhodol, že nám na to dá o 25 percent menej financií, tak namiesto 9,5 milióna by preplatil „len“ niečo vyše sedem miliónov eur. Zostatok by musel ísť zo štátneho rozpočtu.

Je to prehra, tvrdí Smer
Ústredný portál je pritom kľúčový projekt informatizácie. Občanom má slúžiť ako internetová brána k službám štátu. „Je úplne jasné, že celá informatizácia bez ústredného portálu nemôže byť poskytnutá z hľadiska koncového používateľa,“ zdôraznil podpredseda Smeru-SD Peter Kažimír.

Postup nového vedenia rezortu financií vidí ako prehru štátu. „Na začiatku boli silné slová o predražení projektov a kriminalizácia IT sektora. Všetkým po tom ostáva veľká pachuť v ústach. Toto sa nemôže zopakovať,“ zhodnotil.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 23:18