StoryEditor

Širokého Váhostav opraví Bojnický zámok

03.04.2012, 20:00
Po Bratislavskom hrade získal Juraj Široký (na snímke) kontrakt na ďalšiu historickú pamiatku.

Stavebná firma Váhostav-SK podnikateľa Juraja Širokého získala od odchádzajúcej vlády Ivety Radičovej ďalšiu zákazku. Po rekonštrukcii Bratislavského hradu opraví aj vežu na Bojnickom zámku. Rekonštrukcia sa má začať už v najbližších dňoch a má byť hotová do konca budúceho roka. Váhostav spolu s ďalšími dvoma firmami za ňu dostane od štátu 850-tisíc eur. Zmluvu ešte stihol podpísať odchádzajúci minister kultúry Daniel Krajcer (SaS).

Stavebná firma predtým zrekonštruovala napríklad aj Bratislavský hrad. Hovorí, že v porovnaní s konkurenciou v získavaní takýchto zákaziek nevyniká. „V ostatnom období sme sa zúčastnili deviatich súťaží na rekonštrukcie národných kultúrnych pamiatok, a zvíťazili sme iba v dvoch,“ povedal pre HN hovorca Váhostavu Rastislav Paďha.

Opravy sa tak dočká takzvaná päťhranná veža Bojnického zámku. Okrem novej fasády či podlahy dostane veža aj nové vitríny, vzduchotechnický či kamerový systém. „Ide o stavbu malého rozsahu, na ktorej sa podľa potreby a postupu prác budú striedať jednotlivé profesie, teda murári, elektrikári, vodári, reštaurátori,“ povedal Paďha. Tým by mali vzniknúť aj dobré podmienky na to, aby sa aj v týchto priestoroch mohli vystavovať vzácne exponáty.

Aj podľa zástupcu generálneho riaditeľa Slovenského národného múzea Jána Rybeckého totiž naša kultúrna pamiatka opravu už nutne potrebuje. „Naposledy išli peniaze do rekonštrukcie Bojnického zámku pred 30 rokmi. Je v dosť úbohom stave a treba ho dať do takej polohy, aby mohol reprezentovať slovenskú kultúru,“ tvrdí Rybecký. Táto oprava však podľa neho nebude poslednou. Na to, aby sa zo zámku znovu stala výstavná skriňa našej kultúry a histórie, bude treba opraviť ešte viac. „Teraz ide skôr o čiastkové rekonštrukcie. Zámok Bojnice však potrebuje zásadné finančné injekcie,“ dodal Rybecký.

 


 Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 09:46