StoryEditor

Daňové zákony sú komplikovanejšie

29.01.2013, 23:00

Česko je jednou z prvých destinácií, kam Slováci expandujú. Ktorá forma -- s. r. o. či a. s. -- je pre firmy podľa vás výhodnejšia?
Založenie spoločnosti v Česku je rýchle a jednoduché pre obe spomínané právne formy. Pri akciových spoločnostiach je požiadavka na základný kapitál dva milióny korún (80-tisíc eur), kým pri s. r. o. je to 200-tisíc korún (8-tisíc eur). V prípade s. r. o. sa vyžaduje len jeden konateľ, kým a. s. vyžaduje troch členov dozornej rady a jedného až troch členov predstavenstva podľa počtu akcionárov. V prípade akciovej spoločnosti je však výhodou jednoduchšie a flexibilnejšie nakladanie s akciami v porovnaní s podielmi pri s. r. o. Rovnako pri a. s. nie sú v obchodnom registri zverejnení akcionári, ak ich je viac, čo môže zvýšiť ochranu dát o vlastníkoch spoločnosti. Možnosťou je však aj založenie organizačnej zložky slovenskej spoločnosti bez právnej subjektivity. Nevyžaduje sa na to základný kapitál a stačí len jeden vedúci organizačnej zložky.

Niektoré firmy hovoria o zvyšujúcom sa riziku platobnej neschopnosti. Aká je vymožiteľnosť pohľadávok?
Platobná schopnosť sa mierne zhoršila nástupom krízy. No v porovnaní s krajinami regiónu to nevnímam ako niečo problematickejšie. Pokiaľ ide o vymožiteľnosť pohľadávok, tá je pomerne rýchla a jednoduchá pri solventných dlžníkoch. Opakom sú dlžníci v insolvenčnom konaní, ktoré je v Česku zdĺhavé a komplikované.

Kde si možno pohľadávku vymôcť?
Ak budete žalovať svojho dlžníka, miestne príslušným súdom bude súd podľa sídla dlžníka, respektíve miesta podnikania. V obchodnoprávnych veciach sa môžete v zmluve dohodnúť na príslušnosti iného súdu. Ďalším rizikom je však aj komplikovanosť právnych predpisov, hlavne daňových. Daňové zákony sú v Česku výrazne komplikovanejšie než na Slovensku a každú významnejšiu transakciu odporúčame konzultovať s daňovým poradcom. Obdobne to platí pri právnych predpisov najmä v prípade obchodno-záväzkových vzťahov, keď opomenutie splnenia niektorej povinnosti, napríklad znaleckého posudku v prípade predaja majetku pri spriaznených subjektoch, môže viesť až k absolútnej neplatnosti transakcie.

Česko láka aj výhodnejšími daňovými sadzbami pre firmy.
Sazba dane z príjmov fyzických osôb predstavuje 15 percent. V prípade zamestnancov sa však daň počíta z takzvanej superhrubej mzdy, teda hrubej mzdy zvýšenej o sociálne a zdravotné príspevky hradené zamestnávateľom vo výške 34 percent. Efektívna sadzba dane je tak 20 percent z hrubej mzdy. Od tohto roku sa zaviedlo navyše solidárne zvýšenie dane pre zamestnancov a podnikateľov vo výške sedem percent z príjmu prevyšujúcej strop na sociálne zabezpečenie, teda 4-tisíc eur mesačne. Na druhej strane každý vrátane nerezidentov môže uplatniť základnú zľavu na dani vo výške tisíc eur za rok, čo v prípade osôb s nižšími príjmami môže znamenať nulové zdanenie. Je potrebné spomenúť aj vysoké odvody na sociálne zabezpečenie a zdravotné poistenie zamestnancov, teda 4,5 percenta v prípade zdravotného poistenia a 6,5 percenta v prípade sociálneho zabezpečenia. Ako aj v prípade zamestnávateľov 9 percent zdravotné poistenie a 25 percent sociálne zabezpečenie. Zdravotné poistenie nemá "strop". V niektorých prípadoch možno zabezpečiť výnimku, keď napríklad slovenskí rezidenti zostanú v slovenskom režime.

Sazba dane z príjmu právnických osôb je 19 percent. Česko však môže byť zaujímavou jurisdikciou aj pre holdingovú spoločnosť. Pri splnení podmienok stanovených zákonom možno oslobodiť dividendové príjmy prijaté nielen z iných členských krajín EÚ, ale aj z tretích krajín, s ktorými má Česko zmluvu o zamedzení dvojitého zdanenia. Tiež sú obdobne pri splnení podmienok oslobodené aj príjmy z prevodov podielov a akcií v dcérskych spoločnostiach.
Slávka Boldocká

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 17:48