StoryEditor

Jahnátek verí, že skrotíme nezamestnanosť

03.01.2010, 11:20
Autor:
TASRTASR

Minister hospodárstva SR Ľubomír Jahnátek verí, že v roku 2010 sa SR podarí stabilizovať aj situáciu v oblasti nezamestnanosti. "Makroekonomické skúsenosti však hovoria, že pokiaľ národné hospodárstvo nezačne stúpať o minimálne 4 % HDP, dovtedy bude stále pokračovať úbytok pracovných miest," uviedol v rozhovore pre TASR minister.

"My predpokladáme, že pokiaľ dôjde k stabilizácii a rastu národných ekonomík v EÚ, zastaví sa aj tento fenomén nezamestnanosti. To, či sa nám to podarí zastaviť v roku 2010 alebo aspoň zmierniť, alebo tento fenomén bude pokračovať ešte možno ďalšie dva roky, je dnes ťažko povedať," pokračoval.

Minister hospodárstva si osobne myslí, že prílev nových pracovných miest by už určite mal z celoeurópskeho hľadiska nastať v roku 2013. "U slovenského podnikateľského prostredia sme sa pri podpore nárastu zamestnanosti sústredili na pozývanie nových investorov na územie SR, aby sme aspoň prostredníctvom súkromného zahraničného kapitálu vedeli vytvárať nové pracovné miesta," avizoval.

Celá svetová kríza prechádza podľa jeho slov zatiaľ tromi fázami. "Najprv to bola finančná kríza a strata dôvery investorov voči finančným inštitúciám. Táto strata dôvery znamenala zníženie investícií, sťahovanie obežných prostriedkov z finančných inštitúcií, čím sa prestali tvoriť nové hodnoty," konštatoval. Investori podľa neho jednoducho z obavy, aby neprišlo k stratám ich prostriedkov vo finančných inštitúciách, stiahli ich na vlastné účty a odmietli ďalej dávať k dispozícii finančným inštitúciám.

Táto nedôvera voči finančným inštitúciám sa prejavila v hospodárskej kríze tým, že sa z trhu stiahli obežné prostriedky, čo zároveň znamenalo, že sa znížila spotreba. "Tým, že sa znížila spotreba, znížila sa aj výroba a nastúpil fenomén nezamestnanosti, lebo podniky jednoducho pri zníženom odbyte museli redukovať aj svoje pracovné miesta. Bohužiaľ, strata dôvery voči finančným inštitúciám a zníženie spotreby znamená zároveň sociálnu krízu," uviedol.

Tretia fáza krízy, ktorá podľa Jahnátka momentálne nastupuje, je postrachom pre všetky vlády, najmä v Európskej únii. EÚ je totiž ako celok veľmi ohrozená, lebo 60 % produkcie členských štátov je určených na export mimo jej teritória. "Skutočne znížený odbyt dnes znamená pokračovanie zvyšovania nezamestnanosti v jednotlivých členských štátoch, vrátane SR," dodal šéf rezortu hospodárstva.

01 - Modified: 2024-04-26 13:21:43 - Feat.: - Title: Nemecký inštitút očakáva rast nezamestnanosti na najvyššiu úroveň za takmer desaťročie 02 - Modified: 2024-04-12 10:14:51 - Feat.: - Title: Export Číny v marci prudko klesol, nečakaný pokles zaznamenal aj dovoz 03 - Modified: 2024-04-11 17:28:20 - Feat.: - Title: Šéf VW pre HN: Najlepší zamestnanec je Slovák. Iné riešenie ako dovoz pracovnej sily však aktuálne nie je 04 - Modified: 2024-04-10 06:47:23 - Feat.: - Title: Najprv tlačenica, teraz exodus. Prečo firmy opúšťajú Čínu najmasovejšie za dekády? 05 - Modified: 2024-03-31 08:35:57 - Feat.: - Title: Retail parky sa stávajú čoraz atraktívnejšie pre investorov aj nájomcov. Bolo ich skolaudovaných 19
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 00:56