StoryEditor

Elektrárne hromadne prepúšťajú

21.11.2011, 23:00
Slovenské elektrárne idú šetriť na ľuďoch. Do konca roka plánujú prepustiť takmer 150 zamestnancov, keďže odčleňujú niektoré vedľajšie činnosti.

Po novom ich budú pre ne robiť iné firmy, ktoré by zároveň mohli časť prepustených pracovníkov zamestnať. „Ide o efektívne využívanie ľudí,“ povedal riaditeľ Združenia odborárov energetiky Slovenska Jozef Stano. Pre HN potvrdil prepúšťanie aj bratislavský úrad práce. Paradoxne práve bratislavský región, ktorý doteraz s prácou nemal problém, bol jediným krajom, ktorý zaznamenal nárast nezamestnanosti. Vo všetkých ostatných nezamestnanosť buď stagnovala, alebo mierne klesla.

Absolventov ubúda pomalšie
Podľa údajov z Ústredia práce dosiahla v októbri miera nezamestnanosti 13,29 percenta. Oproti septembru tak klesla o necelú desatinu percenta. K pozitívnym číslam mali pomôcť najmä nové priemyselné parky na východnom Slovensku.

Analytik UniCredit Bank David Dereník však upozorňuje, že po očistení o sezónne vplyvy nezamestnanosť neklesla. Práve naopak, o desatinu percenta narástla. Hoci je nezamestnaných absolventov menej než minulý rok, z úradov práce ubúdajú oveľa pomalšie. „Kým po minulé roky sa v októbri znížil počet absolventov v evidencii o viac ako 1 000, tento rok došlo k poklesu absolventov len o necelých 300,“ dodal Dereník.

Aj čerstvý absolvent Dušan Fischer má problém nájsť si pevné zamestnanie. Pre niektoré spoločnosti totiž nemá dostatočnú kvalifikáciu a prax. Iné zase vysokoškolákov prijímať nechcú. „Tak pracujem len na dohodu, ale keďže som zaregistrovaný na úrade práce, môj príjem nemôže prevýšiť 140 eur mesačne,“ dodal Dušan. Aj preto uvažuje, že sa z evidencie na úrade práce odhlási. „Pre mňa ako absolventa je to možno lepšie, aj keď si budem musieť platiť odvody. Ak by som si však zarobil na dohodu 300 eur, stále by sa mi to oplatilo,“ myslí si čerstvý vysokoškolák. Rozmýšľa však aj nad tým, že sa dá na dráhu živnostníka a využije tak štátny bonus. „Ak si nenájdem prácu, tak nad tým budem vážne uvažovať,“ dodal.

Bratislave chýba výroba
Prepúšťajú však viaceré firmy z hlavného mesta. V spoločnosti Casinos Slovakia už prišlo o prácu takmer 100 ľudí, desiatky prepustila aj spoločnosť Palma Group. „V Bratislave sa pesimizmus na trhu práce prejavil najviac,“ myslí si organizačná riaditeľka personálnej agentúry Index Nosluš Darina Mokraňová. Nezamestnanosť drží podľa nej na uzde najmä výrobný sektor, ktorý nie je v Bratislave zastúpený tak, ako v ostatných krajoch. „Je tu síce stabilný zamestnávateľ Slovnaft a tiež sa darí automobilke Volkswagen, ale aj tá prijíma väčšinu nových zamestnancov, ktorí nemajú trvalý pobyt v Bratislave,“ dodala Mokraňová.

Lepšie to nebude
Podľa Dereníka záujemcom o prácu na lepšie časy stále nesvitá. Očakáva totiž, že nezamestnanosť môže do konca roka dosiahnuť hranicu 13,5 percenta. „Prípadný pokles nezamestnanosti je zatiaľ v nedohľadne, no očakávame, že sa jej nárast v budúcom roku spomalí,“ myslí si analytik. Zároveň zdôrazňuje, že všetko bude závisieť od situácie v iných krajinách eurozóny.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. júl 2024 01:38