StoryEditor

Kossár: Začínal v Deutsche Bank, tam však nemal kde rásť

Ladislav Kossár prežil také štyri roky, aké mnohí poznajú iba z filmov o Wall Street. Keď opustil budovy Harvardu, dostal ponuku zamestnať sa v Deutsche Bank vo Frankfurte, kde pracoval na finančnom controllingu, fúziách a akvizíciách pre dcérske firmy v Japonsku, Austrálii a Nemecku. "Mojím najbližším nadriadeným bol však šéf celej svetovej divízie Deutsche Bank, čiže smerom nahor som vtedy ako 27-ročný nemal kam ísť," spomína Ladislav Kossár na svoje začiatky vo finančníctve, ktoré, ako hovorí, mu vynikajúco doplnili jeho právnické vzdelanie.

Zješ alebo budeš zjedený
Práve preto, že si uvedomoval, že nemá šancu rásť, rozhodol sa zmeniť prostredie. Odišiel do Londýna, kde sa začal venovať investičnému bankovníctvu pre oblasť strednej a východnej Európy. Podľa jeho slov to bola síce zaujímavá práca, pri ktorej sa mnoho naučil a mal možnosť aj veľa cestovať, prostredie mu však prekážalo. Bol to dravý svet, kde sa na ľudí pozeralo iba cez čísla a panovala tam kultúra "eat or get eaten" (zjedz, alebo budeš zjedený -- pozn. red.), ľudia a vzťahy boli druhoradé. "Ja rád tvorím a na ,trading floore', kde bolo skoro 600 ľudí v jednej miestnosti, to bolo tvrdé. Ktokoľvek, kto zažil čo i len rok v investičnej banke, od šiestej ráno do deviatej večer s polhodinovou prestávkou na obed na svojej stoličke za troma obrazovkami, by mi dal za pravdu," hovorí Kossár.

Chcel niečo zmeniť
Celý tento kolotoč bol "výborný základ na rozbeh vlastného podnikania v oblasti investovania," dodáva. Keď definitívne pochopil, že bankovníctvom jeho cesta nevedie, hodil všetko za hlavu a rozhodol sa vrátiť sa na Slovensko. Založil firmu a začal sa venovať poradenskej činnosti v oblasti financovania nehnuteľností, neskôr rozbehol vlastné projekty v tejto oblasti, na čom zarobil. Tieto peniaze investoval nielen do svojej firmy, ale aj do inovatívnych spoločností v Silicon Valley. "V roku 2006 som začal hľadať odpoveď na otázku, čím bude môj život meraný. Zistil som, že to nebude o počte úspešných projektov," hovorí. Po tom, ako absolvoval vzdelávací tábor s deťmi z detského domova, sa rozhodol, že chce niečo zmeniť a pomôcť iným. Spolu so sestrou a s kolegom tak založil neziskovú organizáciu Pro-vida. "Chcel by som iným dať to, čo som dostal ja, verím, že každý si zaslúži aspoň jednu šancu, ktorá mu pomôže odraziť sa. Nikto nedosiahol nič sám, každému niekto v živote aspoň raz pomohol," uzatvára Kossár.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:13