StoryEditor

Štát prevzal kontrolu nad Yukosom

30.10.2003, 23:00
Vývoj okolo ropnej spoločnosti Yukos nabral včera nový spád, keď ruské štátne orgány zhabali 44 percent akcií firmy, čím štát získal kontrolný balík v kľúčovej firme v krajine.

Vývoj okolo ropnej spoločnosti Yukos nabral včera nový spád, keď ruské štátne orgány zhabali 44 percent akcií firmy, čím štát získal kontrolný balík v kľúčovej firme v krajine. Prvé informácie hovorili o zhabaní 61 percent akcií, ktoré vlastnila v Yukose banka Menatep. Tá kontroluje firmu Yukos Universal, a tá má zase spomínaný podiel v Yukose. Yukos však v priebehu dňa oznámil, že po zvýšení celkového počtu akcií už predstavuje podiel Menatepu v Yukose 44 percent.
Štát sa zmocnil akcií iba niekoľko dní po tom, ako zatkli výkonného riaditeľa spoločnosti Michaila Chodorkovského za podvod veľkého rozsahu a daňové úniky. Podľa hovorcu Yukosu Alexandra Šadrina, 44 percent akcií bolo zhabaných, no napriek tomu v ich prípade stále platia hlasovacie práva a práva na dividendy. Pritom ešte v ten istý deň Yukos oznámil, že vyplatí dividendy v hodnote dve miliardy dolárov, čo je rekord na ruskom firemnom trhu. Samotný Chodorkovskij, ktorý je vlastníkom 36,6 percenta akcií Yukosu, by mal dostať približne 730 mil. dolárov.
Chodorkovskij vlani koncom januára osobne podpisoval v Bratislave zmluvu s ministrom hospodárstva Ľubomírom Harachom o kúpe 49 percent akcií slovenskej spoločnosti na prepravu ropy Transpetrol. Zmluva zabezpečila Yukosu manažérske právomoci v Transpetrole a predkupné právo na 2-percentný podiel, ktorým aj fakticky získa majoritné majetkové práva. Yukos zaplatil za 49 percent Transpetrolu štátu 74 mil. USD. Podľa zmluvy sa v päťročnom období nemôžu akcie Transpetrolu bez súhlasu druhej strany predať tretej strane. "Zatknutie prezidenta Yukos Oil Company Michaila Chodorkovského a zablokovanie časti akcií spoločnosti ruskými justičnými orgánmi nebudú mať zásadný vplyv na prevádzkovú činnosť Transpetrolu," povedal predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Štefan Czucz. "Transpetrol vystupuje ako samostatný podnikateľský subjekt. Jeho podnikanie nie je bezprostredne ovplyvňované internou situáciou jeho akcionárov," dodal Czucz.

01 - Modified: 2002-11-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Emocionálnu zrelosť dosiahneme tréningom 02 - Modified: 2002-11-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kapely starnú...
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 19:46