StoryEditor

KDH dáva Sulíkovi pri eurovale len jednu šancu

04.10.2011, 00:00
Kresťanskí demokrati úž súria s termínom hlasovania o eurovale, fonde pre zadĺžené krajiny.

Kresťanskí demokrati súria s termínom hlasovania o eurovale, teda záchrannom fonde pre zadlžené krajiny. Chcú ho presunúť už na začiatok októbrovej schôdze v parlamente – o týždeň v utorok. Dôvod je praktický – ak strana Richarda Sulíka euroval nepodporí, musí zostať priestor na dohodu aj so Smerom. V takom prípade čakajú Slovensko predčasné voľby.

Vedenie KDH včera o možnom druhom kole hlasovania už aj rokovalo. „Ak by nebol schválený euroval na prvý pokus, aby sme mali ešte dosť času na prípadné politické rokovania v rámci koalície alebo aj s opozíciou,“ povedal HN člen Predsedníctva KDH Pavol Abrhan.

Patová situácia v koalícii totiž stále trvá. Liberálna SaS sa s premiérkou na podpore eurovalu stále nedohodla.

Slovensko by malo ratifikovať euroval do 14. októbra, pred odchodom premiérky na európsky summit. O druhom kole hlasovania nechcú ďalšie koaličné strany hovoriť, aspoň nie pred dnešným stretnutím Koaličnej rady. „Nechať prejsť euroval s hlasmi Smeru dáva možnosť koaličnému partnerovi (SaS, pozn. red.), aby urýchlil rozpad vlády,“ uviedol včera Béla Bugár (Most-Híd). Smer je ochotný nahradiť chýbajúce hlasy SaS iba za cenu predčasných volieb.

SaS odoláva tlaku koalície už mesiace. O zmenu ich postoja sa snaží najmä premiérka, zatiaľ neúspešne. S liberálmi rokovala aj včera napriek chorobe. Jej tajný kompromisný návrh však ani po ôsmich dňoch výsledok nepriniesol. „Dohoda nie je, stále rokujeme,“ povedal včera HN Martin Poliačik (SaS). Podobne sa vyjadril aj jeho stranícky kolega Juraj Droba. „Stále diskutujeme na viacerých úrovniach,“ dodal.

Podľa zistení HN obsahuje premiérkin utajovaný návrh aj ústupky, ktoré žiadajú liberáli – odblokovať euroval, ale nezaplatiť ani cent. Napriek tomu sa im premiérkino riešenie nepozdáva a už vôbec s ním nesúhlasia ostatné vládne strany. V koalícii dostal premiérkin návrh prezývku Radičovej „mačko-pes“. Obsah materiálu odmietajú zverejniť Úrad vlády aj koalícia.

Oficiálne je v hre iba schvaľovanie každej pôžičky parlamentom alebo jeho finančným výborom a rozšírenie koaličnej zmluvy. SDKÚ-DS si ním chce poistiť schválenie eurovalu. Liberáli odmietli všetky tieto ponuky.

Vládne strany sú stále v slepej uličke ako pred tromi týždňami v Častej-Papierničke, ibaže tentoraz ich naozaj tlačí čas. Brusel pozorne sleduje, či Slovensko potvrdí kľúčový dokument fungovania eurozóny.

Koaliční lídri nechcú povedať, či dnes na Koaličnej rade konečne nájdu dohodu. „SaS môže povedať, že návrhy dopĺňa a súhlasí s nimi, alebo navrhuje niečo iné a môže povedať, že ich neprijíma. Vtedy vieme, čo máme robiť,“ uviedol Bugár. Koaličné stany si nevedia predstaviť vládnuť ďalej, ak ich SaS nechá v takej vážnej otázke „v štichu“.
Klub SaS je opatrný. Na otázku, či sa dnes konečne uzavrie téma euroval neodpovedal kladne nikto z oslovených poslancov. „Myslím si, že nepadne definitívny verdikt,“ povedal Peter Kalist (SaS.)

Richard Sulík nie je len pod tlakom koalície a európskych liberálov, ale aj vlastných voličov, ktorí si však želajú, aby sa nenechal zlomiť. Na poslancov SaS apelujú cez sociálne siete a internetové fóra viacerí ich sympatizanti a voliči. „Nie, že ustúpite, držím palce,“ znie jeden z dvesto odkazov. 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 04:35