StoryEditor

Ak je hlava hlúpa

11.12.2012, 23:00

S ktorým hrdinom histórie sa stotožním najbližšie? Do akej doby sa presuniem? Budem Jánošík, alebo Štefánik v našej histórii? Budem vojakom rímskej armády, alebo Malým princom? Niekedy brázdim vlny oceánu a prežívam na opustenom ostrove s Jackom Londonom a o chvíľu som na Harvarde a počúvam prednášku najnovšieho výskumu o riadení firiem. Ako vojak v armáde Alexandra Veľkého putujem svetom a dobývam jednu pevnosť za druhou. So starcom som na mori a zrazu som v poradni u psychológa a počúvam rady, ako mám byť lepším otcom. Nedávno som bol Ronaldo a strieľam fantastický gól, aby som sa vzápätí stal asistentom trénera Guardiolu v FC Barcelona, v inej knihe.

Prostredníctvom kníh sa vo svojej predstavivosti prevteľujem do rôznych postáv, cestujem v čase, cítim vôňu mora, viem zrazu lietať, bojujem za slobodu, prežívam príbehy dávno mŕtvych hrdinov. Keď daruješ knihu, daruješ s ňou zástupný príbeh, ktorý môže zmeniť čitateľa. Jeden z najlepších darčekov každých Vianoc je knižka. Vzdeláva, zabáva, inšpiruje, rozplače, rozosmeje, alebo vás nechá len tak dumať nad myšlienkami. Knihy nemáme čítať, knihy treba študovať, nasávať, byť ako špongia.

Každý z nás môže byť lepší vo svojom živote, naučiť sa niečo viac, ako vedel doteraz. Knihy sú palivo pre mozog, mali by sme viac čítať, viesť naše deti k čítaniu, vnímať potrebnú zmenu vnútra človeka. Ľudia vydávajú množstvo peňazí na vonkajšie imidžové symboly a míňajú málo na posilnenie svojej vnútornej krásy. Nie čo máš, ale kým sa stávaš počas svojho života, je dôležité.

Inšpirujme viac naše deti, aby menej času strávili na Facebooku a viac pri dobrej knihe. A aj v najneočakávanejšom príbehu môže prísť skvelá myšlienka hlavnej hrdinky. Ako minule na dovolenke, keď som už prečítal všetky svoje knihy, požičal som si od našej kamarátky jej knihu Tovar o boji mladej ženy so závislosťou od drog. A navždy som si obľúbil túto vetu: „ak je hlava hlúpa, trpí celé telo“.

Vďaka knihám, priatelia, máme možnosť byť múdrejší a zmeniť naše životy k lepšiemu. Prajem všetkým čitateľom Hospodárskych novín veselý rok a šťastné nové Vianoce pri dobrej knižke.

Autor pracuje vo finačníctve

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 18:29