StoryEditor

Krach vlády pomôže živnostníkom

17.10.2011, 19:30
Vďaka stopnutiu reformy odvodov malí podnikatelia neprídu o peniaze.

Pád vlády zachránil niektorých Slovákov pred poklesom životnej úrovne. Plánované reformy ich totiž mali výrazne zasiahnuť. Provizórna vláda od nich zrejme upustí. „Najviac z toho budú profitovať živnostníci,“ myslí si ekonóm Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž.

Práve im chcel štát škrtať paušálne výdavky a zvyšovať odvody, čím by niektorí prišli až o stovky eur ročne. Po zrušení plánovanej daňovo-odvodovej reformy si tak aj naďalej budú môcť uplatňovať paušály do výšky 40 percent ich príjmu. Zároveň budú platiť minimálne odovdy do Sociálnej poisťovne, resp. podstatne nižšie ako zamestnanci.

Koniec koalície však zahral do kariet aj dôchodcom či odborárom. Tí očakávajú, že budúca vláda obnoví ich právomoci aj vo firmách, kde nemajú silné zastúpenie. Tie im zrušila dosluhujúca vláda Ivety Radičovej. Seniorom sa zase nebude meniť spôsob valorizácie penzií či vek odchodu do dôchodku.

Penzie mali podľa ministra Jozefa Mihála (SaS) rásť iba o infláciu, čím by boli vlastne zmrazené. „Privítali sme fakt, že sa odsunú nepriaznivé veci,“ priznal sa predseda Jednoty dôchodcov Slovenska Kamil Vajnorský.

Všetko po starom zrejme ostane aj pre stavebných sporiteľov, ktorým chcel minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) okresať výšku štátnej prémie zo 66 eur na 15 eur.


 Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 19:42