StoryEditor

Rozpočet má víťazov. Zaplatia to aj banky

06.10.2011, 22:03
Koalícia dnes ani po šiestich hodinách rokovania neuzavrela štátny rozpočet na budúci rok.

Rezorty vnútra, zdravotníctva, školstva, obrany a životného prostredia sú víťazmi dnešného finálneho rokovania koaličnej rady o budúcoročnom rozpočte. Práve tieto ministerstvá dostanú viac peňazí oproti tomu, koľko mali pridelené pôvodne v rozpočte.

Aká suma navyše pristane na účtoch týchto rezortov včera financmajster Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) nespresnil. "Rokovania ešte neboli uzavretné," povedal s tým, že otvorené už ostávajú iba drobnosti.

Ďalšie požiadavky ministerstiev by mala pokryť aj vyššií bankový odvod. Sadzba môže z navrhovaných 0,2 percenta podľa Mikloša stúpnuť maximálne na 0,4 percenta.

"Dohodli sme sa, že keď nejaký rezort ušetrí peniaze, tak výrazná časť ostane v rezorte," pokračoval Mikloš. To isté by malo platiť aj o vyšších príjmoch zo štátnych podnikov, z ktorých chce vláda vytiahnuť dodatočné zdroje. Pôjde napríklad o Transpetrol, Vodohospodársku výstavbu a Lesy SR.

Zhruba 40 miliónov z účtov Nemocnice sv. Michala poputuje na priority ministerstva vnútra a obrany. Rozpočet tiež počíta aj s 50-miliónovou rezervou, ktorú si Mikloš odloží pre prípad horšieho vývoja ekonomiky. Stačiť to však nemusí, zhodujú sa viacerí ekonomickí experti. V prípade veľkej recesie líder KDH Ján Figeľ nevylúčil, že štát bude hľadať peniaze v ďalších výdavkových škrtoch, ale aj v možnom zvýšení daní.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 04:34