StoryEditor

Strach z krízy znížil záujem o hypotéky

23.01.2012, 18:30
Ľudia si v treťom štvrťroku 2011 požičali o pätinu menej ako v predchádzajúcich mesiacoch.

Slováci sa obávajú novej krízy, a preto sa zadlžujú opatrnejšie. Dlhodobých pôžičiek, teda najmä úverov na bývanie, si domácnosti vzali v treťom štvrťroku 2011 o pätinu menej ako v predchádzajúcom kvartáli. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnila Národná banka Slovenska.

„Ide o to, že ľudia medializáciou novej krízy znervózneli. Tam by som videl hlavnú príčinu vývoja novoposkytnutých úverov. Ľudia vyčkávajú,“ zhodnotil analytik Tatra banky Boris Fojtík. Podľa ďalších oslovených analytikov nie je vylúčené, že úverov banky poskytli menej aj v posledných troch mesiacoch vlaňajška.

Úroky už rastú
Kým v druhom štvrťroku poskytli banky pôžičky za vyše 538 miliónov eur, v nasledujúcich troch mesiacoch táto suma klesla bezmála o sto miliónov. Šéf finančného portálu Financnahitparada.sk Maroš Ovčarik vidí za poklesom aj rast úrokov na hypotékach. „Predpokladám, že nižší objem úverov bol spôsobený aj zvyšovaním úrokových sadzieb.“

Ako dodal, oficiálne údaje si overili aj priamo v bankách. Portál tak prišiel na to, že nielen v závere roka, ale aj v januári úroky banky zvyšovali. V januári tak podľa ich zistení urobila Slovenská sporiteľňa, OTP Banka či Tatra banka. „UniCredit ako jediná po Novom roku znižovala úroky,“ hovorí Ovčarik.

Či je spomaľovanie úverovania trvalým javom, sa ukáže až po zverejnení údajov za posledný štvrťrok.


 Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 10:04