StoryEditor

Matador otvorí fabriku v Rusku

12.06.2012, 00:00

 Holding Matador, ktorý patrí slovenskému veľkopodnikateľovi Štefanovi Rosinovi, otvorí nový závod. Nebude to však na Slovensku či v Česku, kde už jednu fabriku má, ale v Rusku. „Spoločnosť Matador Automotive Vráble rozbehne v prvom štvrťroku 2013 produkciu v Nižnom Novgorode,“ vyhlásil Boris Sluka, riaditeľ spoločnosti. Podotkol, že firma bola prizvaná do tendra zo strany spoločnosti Škoda Auto, ktorá patrí koncernu Volkswagen, ktorý vyhrali na základe cenovej ponuky.

Nejde o megainvestíciu
„Objem produkcie je naplánovaný na štyri milióny eur ročne, pričom zamestnáme 50 ľudí,“ vraví Sluka s tým, že Rusku veria a dúfajú aj v získanie ďalších zákaziek. „Na investíciu sa pokúsime získať aj štátnu podporu Ruska,“ reaguje Sluka na otázku HN, akú sumu budú pýtať, nekonkretizuje. Podklady totiž ešte len pripravujú.

Mimochodom, vstup Matadoru do Ruska nebude pre nich prvým. Už v minulosti tu vlastnili spoločný podnik s pneumatikárskou firmou Matador Omskškina. Aj ten však získali Nemci z Continentalu, keď od Rosinu zhruba pred piatimi rokmi kúpili dovtedy jeho hlavný biznis, a to púchovský gumárenský Matador. Ide o firmu, ktorá je dnes známa ako Continental Matador Rubber.

Hodnotu investície zatiaľ skupina prezradiť nechcela, podľa Radka Schmieda zo spoločnosti Redbaenk sa môže hýbať rádovo v niekoľkých miliónoch eur. Podľa Schmieda je už dopredu zazmluvnený biznis, ktorý s Volkswagenom Matador má, výhodný pre ďalší potenciálny rast v Rusku. „Budú oslovovať ďalších zákazníkov a na základe referencií, lokálnej výroby a zamestnávania Rusov majú pomerne slušnú šancu uspieť.“

Kľúčové rozhodnutie
Momentálne majú podpísaný biznis so spoločnosťou Volkswagen Group RUS a komponenty budú dodávať do áut Volkswagen Jetta, Škoda Rapid, Yeti a do novej Octavie. Podľa analytika spoločnosti Cyrrus Jiřího Šimaru je dopyt po týchto autách napriek tlaku, ktorý vytvára dlhová kríza, stále dostatočný: „O ruskom trhu to platí dvojnásobne. Vstup na tento trh sa ukáže ako veľmi správny, keďže ponúka väčší potenciál ako západná Európa či USA,“ dodal.

Matador nie je jedinou spoločnosťou, ktorú láka Rusko. Ako nám prezradila Ľubomíra Gabrielová zo Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu, firmy zaujíma predovšetkým možnosť uplatniť sa v Ruskej federácii, na Balkáne, zo západnej Európy je to Nemecko, Rakúsko a Británia. Analytik J&T Banky Stanislav Pánis upozorňuje, že najväčšou výstrahou pre biznis v Rusku je veľká korupcia. Aj on však zdôrazňuje, že ide o krajinu, ktorá bude slovenských investorov lákať čoraz viac. „Rusko bude benefitovať z absencie veľkých štrukturálnych problémov západných trhov, solídneho rastu, nízkeho dlhu a predstavuje veľký a zaujímavý trh s rastúcou spotrebou,“ vraví Pánis.

Dodáva, že krajina by mohla tak byť magnetom pre firmy, kapitál a investície. „Aj vzhľadom na relatívne stabilnú politickú situáciu, vládnu podporu pre investorov, konkurencieschopný daňový systém, prebytok nerastného bohatstva či relatívne dobrú úroveň ruskej vedy, kvalifikovanú pracovnú silu a nemožno podceňovať ani obnovu technologickej vyspelosti v niektorých priemyselných odvetviach. Výhodou Ruska bude aj geografická poloha medzi Európou a rýchlo sa rozvíjajúcou Áziou.“

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
21. máj 2024 08:06