StoryEditor

Kohútiková: Úverovanie podnikov zrejme klesne

26.10.2012, 00:00

Bez automobilového priemyslu, ťahúňa našej ekonomiky, by bolo Slovensko v recesii. Na konferencii Finančné riadenie podnikov to vyhlásil guvernér Národnej banky Slovenska Jozef Makúch. Konferenciu pod záštitou guvernéra a v spolupráci s vydavateľstvom Ecopress organizovala Slovenská asociácia podnikových finančníkov.

Signály spomalenia
Vplyv dlhovej krízy sa na našej ekonomike spomedzi okolitých krajín prejavil zatiaľ podľa Makúcha najmiernejšie, avšak sú tu signály spomalenia, a to aj napriek tomu, že sa slovenská ekonomika už v podstate v prvom polroku 2011 dostala na predkrízovú úroveň.

Stalo sa tak iba vďaka čistému exportu. Popri ňom je však veľmi slabý domáci dopyt, ktorý sa od roku 2009 nepodarilo oživiť. „Automobilový priemysel je blízko plnej kapacity a zároveň sa objavujú signály postupného spomaľovania. V dôsledku toho nie je možné očakávať pokračovanie doterajšieho prorastového vplyvu exportu (najmä automobiliek) na ekonomiku,“ povedal guvernér Makúch.

Podľa neho sa ukázalo, že naša ekonomika nie je z dlhodobého pohľadu dobre postavená a Slovensko je v najhoršej pozícii z okolitých krajín. Neistota vyplývajúca z dlhovej krízy a krízy dôvery, ktorá tu dnes je, sa negatívne prenáša do indikátorov dôvery a následne do spomaľovania ekonomického rastu. Spolu s nevyhnutnou fiškálnou konsolidáciou sa tak vytvára začarovaný kruh. Podľa Makúcha je preto dôležitá obnova dôvery najprv finančných trhov a následne aj bánk, podnikov i obyvateľstva, a to dôsledným riadením verejných dlhov a deficitov. Ako však poznamenal, v tejto situácii majú ekonómovia oveľa menšiu možnosť krízu ovplyvniť, než akú majú politici.

Úverovanie podnikov klesne
Podnikateľský sektor dnes profituje z toho, že Európska centrálna banka nielenže znížila svoje sadzby (refinančnú na 0,75 percenta a depozitnú na 0 percent), avšak určitými opatreniami znížila aj cenu peňazí na trhu, čo viedlo k poklesu úrokových sadzieb pre podniky.

„Centrom záujmu všetkých sa stáva bankový sektor,“ povedala na konferencii členka predstavenstva a zástupkyňa generálneho riaditeľa VÚB Elena Kohútiková. Avšak, ako dodala, zavedený bankový odvod zníži podľa Moody´s čistý zisk slovenských bánk približne o 150 miliónov eur v tomto roku a aj v roku 2013. A to je jedna tretina celkového odhadovaného čistého zisku. „Nižší zisk zníži objem kapitálu a menej kapitálu bude chýbať na úverovaní,“ poznamenala.

Na otázku, či kapitálový trh dokáže doplniť zdroje do bánk, prípadne nahradiť úvery, Kohútiková uviedla, že slovenský kapitálový trh je v hlavne o štátnom dlhu, nie o súkromnom.

V roku 2011 až 98,16 percenta zobchodovaného objemu tvorili obchody s dlhopismi a z nich až 99,46 percenta boli obchody so štátnymi dlhopismi a pokladničnými poukážkami. Takmer všetky to boli obchody priame, čo znamená, že kupujúci a predávajúci sa poznali a obchod uzatvorili za vopred dohodnutú cenu.

Majetkové cenné papiere hrajú dnes v obchodovaní podľa Kohútikovej druhé husle. Predstavovali vlani iba necelých 1,84 percenta z celkového ročného objemu obchodov, a to radí Slovensko aj v medzinárodnom porovnaní na úplný koniec. Avšak podotkla, že ani najväčšie európske banky sa na financovanie cez kapitálový trh nemôžu v týchto časoch spoliehať.

Pokiaľ ide o úverovanie firiem, na základe globálneho výhľadu, ktorý ide smerom dole, aj úverovanie podnikov podľa nej zrejme klesne.

Rada len na kontrolu
Na konferencii sa prvýkrát verejne predstavila Rada pre rozpočtovú zodpovednosť. Jej člen Ľudovít Ódor hovoril o jej úlohách, ktorými bude monitoring, nezávislý pohľad a zvýšenie transparentnosti. Rada má ambíciu dohliadať a hodnotiť dodržiavanie pravidiel rozpočtovej zodpovednosti a transparentnosti, predkladať stanoviská k legislatívnym návrhom a hodnotiť vývoj rozpočtu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 17:33