StoryEditor

Zatepľujeme domy už dvadsať rokov

28.05.2012, 00:00

Na Slovensku je v bytovom fonde viac ako 890-tisíc bytov v bytových domoch a zhruba rovnaké množstvo v rodinných domoch.
Väčšina bytových domoch bola postavená hromadnými spôsobmi výstavby v rokoch 1947 až 1992. Najviac bytových domov (525 221)bolo postavených v rokoch 1960 až 1983 prevažne s využitím panelových technológií. Typizovaná hromadná výstavba sa na Slovensku skončila v roku 1992.

Ak vychádzame z predpokladu, že domy mladšie ako dvadsať rokov treba pravidelne udržiavať a tie, ktoré sú staršie ako dvadsať rokov, potrebujú už nevyhnutne obnovu, tak všetky tieto bytové domy postavené na Slovensku do roku 1992 mali byť už dnes obnovené. Skutočnosť je však taká, že z budov a domov postavených do roku 1992 je obnovených len niečo viac ako štvrtina (25,92 percenta).

Objektívne tu teda máme morálne zastaraný bytový fond s väčšinou bytov starších ako 30 rokov, na ktoré sú kladené čoraz prísnejšie požiadavky znižovania energetickej potreby pri užívaní bytov.

Pod súčasný stav bytového fondu na Slovensku sa vo veľkej miere podpísal nielen vek domov, avšak najmä v minulosti nedostatočne vykonávaná údržba týchto domov, ich oprava, prípadne obnova. Odstrániť nedostatky týchto bytových domov, ktorým hovoríme aj systémové poruchy, je v mnohých prípadoch možné práve zateplením ich obvodových plášťov.

Začiatky zatepľovania
"Zabezpečenie energetickej hospodárnosti budov znižovaním potreby tepla na vykurovanie, a tým aj skutočnej spotreby energie v budovách významne ovplyvňuje tepelnotechnická kvalita obvodového plášťa," hovorí profesorka Zuzana Sternová z Technického a skúšobného ústavu stavebného.

Podmienky na zabezpečenie znižovania spotreby energie v budovách sa na Slovensku začali vytvárať v roku 1991. Bolo treba s týmto cieľom prijať nové právne a technické predpisy, nové finančné nástroje, na stavebný trh prišli nové výrobky. Všetko toto v roku 1991 odštartovalo schválené uznesenie vlády o zatepľovaní a modernizácii panelových domov, ako aj štátom finančne podporované zatepľovanie a odstraňovania nedostatkov bytových domov. Od roku 1998 pomoc pri obnove bytových domov poskytoval Štátny fond rozvoja bývania. Dnes je významným nástrojom podpory obnovy bytových budov vládny program zatepľovania prijatý v roku 2009.

Ako poznamenala profesorka Sternová, poskytovanie finančných prostriedkov vo forme štátnej dotácie doteraz už ďaleko prevýšilo pôvodne predpokladanú sumu.

Pilotné projekty
Prvé systémové zatepľovanie obvodových plášťov bytových domov sa v rokoch 1992 až 1994 uskutočnilo v Bratislave na Kramároch.
"V tomto pilotnom projekte išlo o zateplenie štyroch bodových a piatich radových domov, spolu 332 bytových jednotiek. Každý dom bol zateplený iným tepelnoizolačným systémom," spomína profesorka Sternová.

Už na základe týchto prvých domov sa zistilo zníženie potreby plynu na vykurovanie celého obytného súboru o 33,75 percenta.
Na inom demonštračnom projekte, keď sa na panelový dom v Rajci použila väčšia hrúbka polystyrénovej izolácie, sa potreba tepla na vykurovanie v budove znížila o 41,6 percenta. Na bytovom dome Pod lesom v Dolnom Smokovci sa po zateplení dvoch podlaží polystyrénom s hrúbkou 80 mm a posledného podlažia zatepleného minerálnou vlnou s hrúbkou 100 mm znížila spotreba energie na vykurovanie o 47,3 percenta.

Za celé to dvadsaťročné obdobie úroveň kvality zatepľovania podľa Technického a skúšobného ústavu stavebného zodpovedala úrovni poznania a požiadavkám stanoveným v technických predpisoch v čase realizácie. Napríklad hrúbka tepelnej izolácie sa postupom času zvyšovala. Prvé zateplenia bytových domov sa robili s hrúbkou tepelnej izolácie 60 mm (obdobie 1992 až 2000) a od roku 2002 sa už požaduje hrúbka izolácie 80 až 100 mm.

Súčasnosť a budúcnosť
"V rokoch 1992 až 1997 sa cez program dodatočného zatepľovania a odstraňovania statických nedostatkov zateplilo na Slovensku 10 937 bytov, hoci počet žiadostí sa každoročne pohyboval v rozsahu 27- až 35-tisíc," uviedol Anton Novotný zo Združenia pre zatepľovanie budov.

Podľa odborného odhadu združenia bolo do konca roka 2011 z viac ako 1,6 milióna bytových a rodinných domov obnovených a zateplených zatiaľ len 429-tisíc.
Do roku 2020 by podľa predstáv združenia mohlo byť zateplených a obnovených 270-tisíc bytových a rodinných domov a v rokoch 2021 až 2030 ďalších približne 300-tisíc.
Znižovanie energetickej náročnosti stavieb nám odporúčajú aj európske smernice, ktoré by Slovensko v oblasti obytných budov malo splniť do roku 2020. Ak majú aj staršie bytové a rodinné domy byť energeticky efektívne, jedným z opatrení, ktoré si vyžadujú, je i kvalitné zateplenie.
Marta Růžičková

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 11:50