StoryEditor

Vďaka autám je Slovensko v EÚ na špičke

18.05.2012, 00:00

Vďaka automobilovej výrobe prekonal slovenský priemysel v prvom štvrťroku tohto roku očakávania prognózy z jesene minulého roka.
Podľa makroekonóma VÚB Andreja Aradyho sa to pravdepodobne prejaví aj na rýchlejšom než pôvodne očakávanom celkovom raste ekonomiky, avšak celkový rast HDP stlmí podľa všetkého stavebná produkcia, ktorá v marci skĺzla už do dvojciferného medziročného prepadu.

Štatistický úrad SR informoval, že na viac ako 12-percentnom zvýšení produkcie priemyslu sa najviac podieľal rast vo výrobe dopravných prostriedkov, a to o 42 percent, ďalej rast vo výrobe strojov a zariadení o 16 percent, vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 8,1 percenta.

Nielen v prvý štvrťrok tohto roku, avšak aj v uplynulom desaťročí zaznamenalo Slovensko nadpriemerný ekonomický rast. Spomedzi všetkých krajín EÚ rástla slovenská ekonomika v rokoch 2000 -- 2010 dokonca najrýchlejšie (v priemere o 4,9 percenta ročne). Z hľadiska odvetví priemyslu rástli najrýchlejšie spotrebná elektronika a automobilový priemysel. Tieto dve odvetvia sa v priebehu posledného desaťročia stali ťažiskovými odvetviami slovenského hospodárstva.

Rast slovenskej ekonomiky ťahal najmä rastúci zahraničný dopyt. Slovenské firmy na zahraničných trhoch mohli uspieť najmä vďaka rastúcej produktivite práce. Tá rástla tak v priemysle, ako aj v poľnohospodárstve. Pri približne rovnakom počte zamestnancov sa pridaná hodnota slovenského priemyslu za posledných desať rokov takmer strojnásobila, vďaka čomu sa Slovensko dostalo na čelo rebríčka krajín strednej a východnej Európy.

Prezident Zväzu strojárskeho priemyslu SR Milan Cagala však upozorňuje na veľmi vysoký podiel automobilovej výroby v rezorte strojárstva. To podľa neho môže priniesť určité riziká. Strojárstvo na Slovensku je podľa neho v takom područí automobilového priemyslu, ako bolo do roku 1990 strojárstvo v područí špeciálnej zbrojárskej výroby.
"Aj keď nám to momentálne prináša efekt, do budúcnosti by to mohlo byť rizikové," uviedol Cagala.
Prihovára sa za diverzifikáciu priemyslu, obzvlášť strojárskeho.

Automobilový priemysel v SR predstavuje vyše 60 percent slovenskej strojárskej výroby. Diverzifikáciu do strojárstva SR by podľa jeho predstáv mali priniesť výroby pre energetiku, ako napríklad zariadenia pre atómovú či vodnú energetiku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 00:21