StoryEditor

Máme nadmerné zásoby cukru

08.10.2004, 00:00
Podľa Európskej komisie má Slovensko nadmerné zásoby cukru. Okrem šesťtisíc ton bieleho cukru je to aj 13-tisíc ton sirupov.

HN o tom informovala hovorkyňa ministra pôdohospodárstva Katarína Czajliková. Ak sa ukáže, že ide skutočne o nadmerné zásoby, hrozia Slovensku finančné sankcie.

Czajliková ďalej uviedla, že na rokovaní zástupcov Slovenskej republiky s predstaviteľmi Európskej komisie a Generálneho riaditeľstva pre poľnohospodárstvo sa ukázalo, že komisia a slovenská strana rozdielne hodnotia nárast zásob o šesťtisíc ton bieleho cukru. Komisia klasifikuje toto množstvo ako nadmerné zásoby. Slovenská republika argumentuje, že šesťtisíc ton cukru, o ktoré vzrástli zásoby v období od mája 2003 do mája 2004 oproti priemerným zásobám vykazovaným v rokoch 2000 až 2002, predstavuje asi štvorpercentný rast spotreby cukru porovnateľný s rastom spotreby ostatných potravín.
Podľa výpočtov Európskej komisie malo Slovensko k 1. máju 2004 aj o 13-tisíc ton cukru v cukrových sirupoch viac oproti priemerným zásobám v rokoch 2000 až 2002. Tento údaj bude podľa Czajlikovej nevyhnutné preveriť.
Slovensko muselo rovnako ako ďalšie nové krajiny urobiť inventarizáciu zásob niektorých potravín a poľnohospodárskych produktov k 1. máju 2004. Ide o produkty, ktoré možno využiť na špekulatívne účely, lebo ich dovoz únia obmedzuje vysokými clami, alebo na ich vývoz poskytuje vysoké vývozné náhrady. Ak komisia zistí, že krajina má nadmerné zásoby cukru či iných potravín, bude ich musieť vyviezť mimo hraníc Európskej únie. Ak sa vývoz neuskutoční, štát bude platiť pokutu. Napríklad pri cukre je to podľa výkonného riaditeľa Slovenského cukrovarníckeho spolku Roberta Straku asi 26-tisíc korún za tonu.
Stav zásob ostatných sledovaných potravín má Slovensko podľa generálneho riaditeľa sekcie poľnohospodárstva, potravinárstva a obchodu ministerstva pôdohospodárstva Ladislava Dobosa predložiť Európskej komisii do konca októbra. Podľa zaradenia v colnom sadzobníku ide o 54 poľnohospodárskych komodít a skupín potravinárskych výrobkov od mäsa a mlieka, cez obilniny, až po konzervované huby a ovocie.
"Z údajov, ktoré máme od rozhodujúcich výrobcov a držiteľov zásob o dovozoch a vývozoch, je situácia podobná ako v predchádzajúcich rokoch. Preto navrhujeme, aby Slovensko požiadalo vyradiť zo zoznamu väčšinu výrobkov. Ich zásoby na Slovensku nemôžu ohroziť spoločný trh," povedal Dobos.
V zozname by podľa neho mali zostať výrobky, ktoré sa dovážajú, hlavne z Číny, a veľké množstvá sa ich doviezli v roku 2003 a za prvé štyri mesiace tohto roku. Sú to najmä konzervované mandarínky, konzervované hríby a podobne. "Nejde o špekulatívne zásoby, dovozcovia nám doložili dohody so zahraničnými partnermi aj s tuzemskými odberateľmi," zdôraznil Dobos.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 01:19