StoryEditor

Garancie v dôchodkoch sa oplatia starším

18.03.2012, 23:00
Dôchodkové fondy sa budú od apríla riadiť novými pravidlami. Prídu o istoty, no získajú šancu na vyšší výnos.

Sporitelia v druhom pilieri, ktorí sa boja dočasnej straty svojich úspor, by mali premýšľať nad zmenou fondu. To isté by mali zvážiť podľa odborníkov aj starší. Od apríla sa v penzijných fondoch rušia garancie, že klient neprerobí svoje úspory. „Vo všeobecnosti konzervatívne investovanie môže viac vyhovovať starším ľuďom a tým, ktorí nechcú znášať riziko možných strát. Agresívnejšie investovanie napríklad v indexovom fonde môže byť vhodnejšie pre mladších a riziku odolnejších ľudí,“ radí riaditeľ inštitútu INEKO Peter Goliaš.

Bez garancií za vyšším výnosom
Jednou zo zmien, ktoré presadil ešte minister práce Jozef Mihál (SaS), je zrušenie garancií v rastových a vo vyvážených fondoch, kde je drvivá väčšina úspor. Povinnosť dôchodkových správcovských spoločností nevykázať stratu ostáva len v najmenej rizikových, dlhopisových fondoch. Aj v tomto prípade sa však hodnotiace obdobie predĺži z pol roka na 5 rokov.

Zrušenie garancií má DSS-kám uvoľniť ruky pri investovaní, čím by mohli dosiahnuť aj vyššie výnosy. Ani za posledný rok totiž výnosy v druhom pilieri neprevýšili infláciu, fondy sa priemerne zhodnotili o 1,9 percenta. To pri 3,9-percentnej inflácii znamená pre sporiteľov stratu.

Nový indexový fond
Ďalšou novinkou v súkromných penziách je vznik nového indexového fondu. Ten bude kopírovať pohyb vybraných svetových akciových indexov. Každá správcovská spoločnosť si vyberie index, na ktorý bude nový fond nadviazaný. Tento fond je spojený s najväčším rizikom, ale aj výnosy z neho majú potenciál byť vyššie.

„Indexový fond je určený predovšetkým pre mladých ľudí a mali by si v ňom sporiť iba tí sporitelia, ktorí rozumejú investovaniu a chápu, že s investovaním do akciových trhoch je spojené aj vysoké riziko poklesu a pohybu hodnoty vložených prostriedkov,“ dodáva člen predstavenstva DSS-ky Poštovej banky Jaroslav Pilát. Keďže v tomto fonde DSS-ky nebudú aktívne investovať peniaze sporiteľov, aj odmena bude pre nich menšia.

Vstupuje sa povinne
Vstup do druhého piliera sa zároveň s príchodom prvého aprílového dňa stáva pre mladých ľudí povinný. Pokiaľ si do šiestich mesiacov nevyberú svoju správcovskú spoločnosť, Sociálna poisťovňa ich automaticky niektorej zo šiestich spoločností pridelí. Následne má každý dva roky na to, aby zvážil, či si na svoju penziu bude sporiť sám. Po tomto čase už z druhého piliera vystúpiť nebude možné. Goliaš pripomína, že po zavedení dobrovoľného vstupu sa pre druhý pilier rozhodol len každý desiaty mladý človek. „Bez povinného vstupu by sa teda významne znížil význam druhého piliera, ktorým je najmä posilnenie udržateľnosti penzijného systému,“ poznamenal analytik.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:17