StoryEditor

Peniaze na odstránenie ekologických škôd zatiaľ nebudú

20.08.2004, 00:00

Rezorty obrany a životného prostredia, ktoré sa delia o zodpovednosť za projekt dekontaminácie znečistených území po sovietskej armáde, si budú musieť hľadať potrebné financie vo vlastných kapitolách. Odporučila im to vláda na svojom včerajšom rokovaní a zároveň neschválila finančné prostriedky na odstránenie ekologických škôd, ktoré na Slovensku zanechali sovieti.
Z pätnástich lokalít, ktoré znečistili počas svojho tunajšieho pobytu sovietske vojská, je podľa záverov správy, ktorú vzala vláda na vedomie, riziko zažehnané v jedenástich. "Pôvodne bolo do programu dekontaminácie zahrnutých 15 lokalít, odborné analýzy ukázali, že aktuálne je riziko v štyroch lokalitách: Sliač, Vlkanová, Rimavská Sobota a Komárno, pričom trvalé opatrenia sú zatiaľ nevyhnutné v Sliači a Rimavskej Sobote," uviedla pre HN za ministerstvo životného prostredia Elena Fatulová. Sanačné práce, ktoré sú už viac ako tri roky pozastavené, mali pokračovať od budúceho roku. No potrebných 63 miliónov sa sotva nájde v "úsporách" zodpovedných ministerstiev. Takže rozhodnutie kabinetu znamená prakticky odsunutie riešenia problému na neurčito.
"Na dekontamináciu si pri riadnom financovaní príroda žiada ešte tri roky," hovorí zodpovedná riešiteľka úloh Sliač-Vlkanová a Rimavská Sobota zo spoločnosti Ingeo Mária Gálisová. Vysvetľuje, že pri čistení zeminy sa využívajú baktérie, ktoré štiepia ropné látky na vodu a oxid uhličitý. Postup sanácie spočíva v tom, že rast a množenie baktérií sa stimulujú živinami a kyslíkom. Tento proces však možno urýchliť len po určitú hranicu. "Pokiaľ sa zastavia niektoré práce, ak si to niekto vezme na zodpovednosť, aby tam zostalo znečistenie a ďalej sa bude iba monitorovať, potom neviem odhadnúť, ako dlho sa príroda so zvyšným znečistením vysporiada," dodáva Gálisová.
Osobitná pozornosť verejnosti bola venovaná možnosti prieniku znečistenia do minerálnych vôd, v lokalita Sliač - Vlkanová, ktorá je v druhom ochrannom pásme liečivých prameňov. Podľa výsledkov rizikovej analýzy, ktorú zabezpečil rezort životného prostredia, takéto nebezpečenstvo nehrozí.
Na základe rizikových analýz a hospodárskych zmluv žiadalo ministerstvo obrany ako investor projektu dekontaminácie od vlády 60 miliónov Sk na financovanie sanačných prác v Sliači a Rimavskej Sobote v roku 2005. Odbornú gesciu nad projektom a monitoring znečistenia má na starosti rezort životného prostredia, ktorý žiadal na rok 2005 na monitorovanie tri milióny korún.
"Očakáva sa, že riziko znečistenia sa minimalizuje natoľko, aby sa nešírilo ďalej a neohrozovalo ľudí," povedal vedúci oddelenia infraštruktúry, výstavby a ochrany životného prostredia ministerstva obrany Peter Matejovič. Podľa neho sa nedá povedať, či práce na dekontaminácii územia budú pokračovať dva alebo viac rokov. To závisí od financovania a aktuálnych výsledkov monitoringu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:59