StoryEditor

Česi a Nemci už brzdia našich výrobcov

15.11.2011, 18:38
Rast slovenskej ekonomiky sa spomaľuje najmä pre nízky dopyt zo zahraničia.

Slovenskú ekonomiku už zasiahli dôsledky dlhovej krízy v Európe. V treťom kvartáli vzrástol hrubý domáci produkt, upravený o sezónne vplyvy, o 3,2 percenta, čo je najhoršie číslo v tomto roku. „Tieto výsledky sú spôsobené spomalením zahraničného dopytu a stagnáciou domácej spotreby,“ myslí si hlavný analytik Slovenskej sporiteľne Juraj Barta. Na najnižšiu tohtoročnú úroveň totiž padol aj rast HDP Nemecka aj Česka, ktoré sú našimi najväčšími obchodnými partnermi. „V prvom polroku sme v Česku zaznamenali rast. Za posledné dva mesiace je to však mierny pokles,“ priznal obchodný riaditeľ Tatranskej mliekarne Ján Husák.

Brzdí nás export
Tatranská mliekareň, pre ktorú je Česko kľúčový zahraničný trh, očakáva aj ďalšie zhoršenie. „Do konca roka bude mať obchod v Česku klesajúci trend,“ predpokladá Husák. V takom prípade bude spoločnosť musieť hľadať iné trhy. Obráti sa zrejme na Balkán. Prepúšťať zamestnancov zatiaľ nechce. „V prípade, že nás ekonomická situácia nepustí do ničoho iného, tak to budeme zvažovať, ale až ako poslednú možnosť,“ dodal Husák.

Na pomalú nemeckú ekonomiku reagujú firmy z viacerých sektorov. Výrazný pokles exportu potvrdzuje aj Milan Novák, riaditeľ spoločnosti Thermo/solar, ktorá vyrába a vyváža slnečné kolektory najmä do Nemecka. „Za minulý mesiac klesol dopyt medziročne o 16 percent v celom odvetví,“ hovorí Novák.

 

 


 Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:14