StoryEditor

Sporiteľne bojujú o prémie

11.05.2011, 00:00

Stavebné sporiteľne sa búria proti ministrovi financií Ivanovi Miklošovi (SDKÚ-DS). Ten im chce siahnuť na poplatky za vedenie účtu aj za zriadenie zmluvy. A klientom na štátne prémie. Maximálnu štátnu prémiu 67 eur majú po novom dostať len ľudia, ktorí vložia plnú sumu vkladu na začiatku roka. „Január je zlý mesiac, väčšina klientov má peniaze pred koncom roka, alebo ich vloží, ak majú nejaké voľné,“ reagoval Imrich Béreš z Prvej stavebnej sporiteľne.

Prémia bude spravodlivá
Sporiteľne upozorňujú, že o peniaze prídu aj klienti, ktorí vkladajú svoje peniaze postupne každý mesiac. Tí podľa prepočtov sporiteľní získajú len polovičný bonus, teda 35 eur. Doteraz celý príspevok od štátu dostal každý rovnako, bez ohľadu na to, kedy peniaze na účet sporiteľne vložil. Nepáči sa to ani šéfovi poisťovne Wüstenrot Karlovi Petrovi Gillerovi. „S úsporami v rámci poplatkov a medziúverov sme súhlasili, nevidím však zmysel v tom, že štát bude zasahovať do výšky štátnej prémie,“ povedal.

Prepustia stavebníkov
V konečnom dôsledku majú Miklošove opatrenia podľa sporiteľní priniesť stratu aj štátu. „Hoci minister financií hovorí o úspore 13 miliónov eur, klesnú investície do bývania o 60 až 90 miliónov eur. Negatívne sa to premietne aj do zamestnanosti, hrozí prepustenie 10-tisíc stavebníkov,“ upozorňuje Béreš. „Štátna prémia podporuje vytváranie bývania, keď ju občan nebude mať, nedá prácu ani stavebnej firme,“ súhlasil Zsolt Lukáč zo Zväzu stavebných podnikateľov.

Poisťovne chcú Mikloša presvedčiť počas medzirezortného pripomienkového konania. „Do akej miery budeme úspešní, uvidíme, chceme sa aj osobne stretnúť s ministrom. Ak sa návrh nezmení, argumentovať budeme v parlamente,“ uviedol hovorca Prvej stavebnej sporiteľne Miloš Blanárik. Mikloš už pripustil ústupky.
Eva Bullová

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 07:59