StoryEditor

Tajný kompromis Radičovej o eurovale je odhalený

06.10.2011, 00:00
Mal to byť kompromis, cez ktorý SaS bude hlasovať za zmeny v eurovale a zábrani pádu vlády.

Mal to byť kompromis, vďaka ktorému SaS bude hlasovať za zmeny v eurovale a odvráti hrozbu pádu vlády. Nič však nevyriešil a nezískal podporu na žiadnom fronte. HN sa podarilo zistiť, v čom spočíval návrh, ktorý Iveta Radičová (SDKÚ-DS) aj zvyšok koalície už niekoľko dní taja.

Slovensko by si podľa neho malo parlamentnou deklaráciou zaručiť právo rozhodovať o pôžičkách pre zadlžené krajiny nezávisle od postojov krajín eurozóny. Tie by to museli akceptovať. Už v pondelok v noci však šéf euroskupiny Jean-Claude Juncker jasne odkázal, že žiadne ústupky pre Slovensko možné nie sú. Okrem toho Radičovej plán stroskotal aj doma. Koaličným stranám, vrátane samotnej SDKÚ, sa podľa informácií HN nepáči, že deklarácia by v podstate poprela naše záväzky v eurovale, ktoré by sme predtým odsúhlasili. „Sulíkovcom“ sa takéto riešenie, naopak, zdalo príliš slabé. Patová situácia v koalícii tak napriek neustálym rokovaniam pokračuje.

Práve včera vyzval aj predseda Európskej komisie José Manuel Barroso, aby sme euroval čím skôr prijali.
O zvýšení našich záruk v záchrannom mechanizme sa má v parlamente hlasovať v utorok. Sulík včera priznal, že so svojou požiadavkou – aby Slovensko odblokovalo zmeny v eurovale, ale nezaplatilo ani cent, stále neuspel. „Žiaľ, takéto riešenie na obzore nie je. Dohoda neexistuje,“ uviedol.

Vejár návrhov – žiaden efekt
Na koaličnom stole sú zatiaľ tri vážne návrhy – aby každú pôžičku schvaľoval parlament, druhým návrhom je schvaľovanie vo finančnom výbore. Prezídium SDKÚ-DS zas presadzuje zaviazať partnerov k podpore eurovalu cez dodatok ku koaličnej zmluve. Liberáli však odmietli všetky a na utorňajšej Koaličnej rade povedali nie aj premiérkinmu nápadu s jednostrannou deklaráciou slovenského parlamentu, ktorý rozširuje prvú ponúknutú možnosť.

Napriek tomu sa Radičová včera znova snažila Sulíka presviedčať. „Prebiehajú rokovania s premiérkou, viac sa k tomu nebudem vyjadrovať,“ reagoval stroho šéf SaS. Spoločné diskusie mali pripraviť Sulíka na dnešné popoludnie. Koaliční lídri si totiž po 46 hodinách znova sadnú za spoločný stôl. Tentoraz budú rokovať v centrále SDKÚ, hľadanie dohody však viazne.

Premiérkin návrh, ktorý podľa informácií HN nemala odsúhlasený vlastnou stranou, dnes pravdepodobne skončí v koši. Odmieta ho totiž aj samotná SDKÚ a hlavne minister financií Ivan Mikloš, ktorý mal k iniciatíve premiérky vážne výhrady. O podstate jej návrhu údajne do poslednej chvíle ani nevedel. Premiérkino riešenie sa nepozdáva ani KDH či Mostu-Híd. Chcú, aby zmeny v eurovale prešli tak, ako boli odhlasované v iných krajinách, t. j. bez ústupkov.

Fico: SaS ustúpi
Do hlasovania o zvýšení eurovalu ostáva päť dní. Koalícia zatiaľ s opozičným Smerom-SD o možnej podpore nerokuje. Robert Fico predpokladá, že hlasy jeho strany napokon vládni poslanci potrebovať nebudú. Tvrdí, že Sulík bude v utorok hlasovať proti eurovalu, kým celý jeho klub za. „Naznačila to aj návšteva poslanca nemeckého Bundestagu Franka Schaefflera v SaS. Časť jeho klubu FDP euroval podporila, druhá nie,“ uviedol Fico.

Sulík to odmietol. „Pobavil ma,“ povedal s úsmevom šéf liberálov s tvrdením, že jeho klub je jednotný. Smer je pripravený hlasovať s koalíciou až potom, keď zmeny v eurovale neprejdú na prvý pokus. Daňou za suplovanie hlasov SaS majú byť však predčasné voľby. Predseda KDH Ján Figeľ včera opäť hovoril o možnom konci tejto koalície. Uviedol, že predčasné voľby sú jednou z možností politickej stabilizácie. 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 22:12