StoryEditor

Niekoľko otázok k prevodu akcií

28.08.2012, 00:00
Autor:
MHMH

Dokedy sa dajú akcie previesť na FNM?
Do 31. decembra 2013. Ak akcie prevediete na FNM, poplatok za vedenie účtu alebo jeho časť prevezme FNM za rok, v ktorom došlo k prevodu akcií a maximálne za dva kalendárne roky pred prevodom.

Musia sa previesť všetky akcie, ktoré vlastníte?
Nie, môžete sa rozhodnúť, či prevediete všetky, alebo si časť ponecháte. Ak prevediete všetky, nebudete musieť platiť poplatky za vedenie účtu. Ak si časť necháte, budete platiť poplatky.

Ako dostanete peniaze za vedenie účtu späť?
Keď podpíšete zmluvu o bezodplatnom prevode akcií, FNM vráti zaplatený poplatok za vedenie účtu alebo jeho časť za rok, v ktorom ste previedli akcie na FNM. Poplatky vám vráti aj za dva roky dozadu na bankový účet alebo poštovým peňažným poukazom. Poplatky sa vracajú do 30. júna toho roka, ktorý nasledujú po roku, keď ste akcie previedli na FNM.

Prišla vám faktúra za vedenie účtu z Centrálneho depozitára, aj keď ste všetky akcie previedli na FNM a zrušili účet?
Centrálny depozitár (CDCP) je povinný vystaviť a zaslať faktúru s poplatkom za vedenie účtu v zmysle zákona o dani z pridanej hodnoty, teda musí vám ju zaslať aj v prípade, ak FNM prevzal váš záväzok na úhradu poplatku za vedenie účtu.

Ako sa stanovuje výška poplatku za vedenie účtu?
V roku 2012 je cena 0,045 % z objemu cenných papierov na účte majiteľa, minimálne však 10 eur a maximálne 165 eur za kalendárny rok bez DPH. Za rok 2012 začnú chodiť faktúry začiatkom roka 2013 a cenu za vedenie účtu Centrálny depozitár fakturuje aj v prípade, ak bol účet vedený kratšie ako jeden rok.

Sú prázdne účty spoplatnené?
Nie. No ak je účet prázdny celý rok, Centrálny depozitár je ho oprávnený zrušiť aj bez žiadosti majiteľa. Otvorenie nového účtu stojí 35 eur.

Za účet, kde boli v roku 2011 akcie v menovitej hodnote menej ako 35 eur, sa neplatilo. Je to tak aj teraz?
Nie. Podľa cenníka na rok 2012 sú už spoplatnené aj takéto účty. Nespoplatnené zostali iba účty, na ktorých nie je evidovaný ani jeden cenný papier.

Nie je možné rátať výšku poplatkov z trhovej -- teda reálnej hodnoty?
Centrálny depozitár vedie vo svojej evidencii cenné papiere len v menovitej hodnote. Z tohto dôvodu nemôže výšku poplatku inak stanoviť.

Nevedeli ste, že máte vôbec účet otvorený?
Účet mohol byť zriadený zo zákona ešte čase existencie Strediska cenných papierov (predchodca CDCP). Cenník CDCP určuje cenu za vedenie účtu podľa objemu cenných papierov, ktoré sú na účte evidované.

Nedostali ste faktúru za vedenie účtu majiteľa?
Ak viete, že máte otvorený účet, na stránke Centrálneho depozitára si podľa nominálnej hodnoty akcií vypočítajte poplatok a môžete podať písomnú reklamáciu adresovanú na CDCP.

V prípade, že akcie neboli predmetom dedičského konania, kto a kedy má uhradiť poplatok za vedenie účtu majiteľa-poručiteľa?
V prípade, že akcie neboli predmetom dedičského konania, je možné na základe výpisu z účtu priloženého k faktúre, zvážiť obnovenie dedičského konania. Po ukončení dedičského konania by poplatok za účet mal uhradiť dedič, ktorý zdedí cenné papiere podľa dedičského rozhodnutia.

Čo robiť, keď faktúra za vedenie účtu majiteľa došla zomrelému?
CDCP odporúča faktúru uhradiť a uskutočniť prevod akcií z účtu zomrelého na účet dediča. Zdenené akcie si môžete ponechať, alebo ich previesť na FNM s tým, že poplatok za vedenie účtu vám bude vrátaný. Priamy prevod z účtu mŕtveho na FNM nie je možný.

Čo ak sú cenné papiere súčasťou dedičské rozhodnutia?
Nie je potrebné otvárať dedičské konanie. Ak má dedič vedený účet majiteľa cenných papierov v CDCP alebo u niektorého z členov, tak nový samostatný účet nepotrebuje.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 14:38