StoryEditor

HNClub: Mestá trápi najmä zlá doprava

06.12.2011, 11:05
Autor:
redred
Najväčším súčasným problémom Bratislavy je malá vyťaženosť a nedostatočná efektivita MHD.

"To je pre mesto priorita číslo jeden," potvrdil na dnešnom diskusnom fóre Hospodárskych novín HNClube generálny riaditeľ IBM Slovensko Branislav Šebo. Veľkou výzvou pre Bratislavu je tiež zlepšenie monitoringu energetickej siete a následné efektívnejšie vykurovanie verejných budov.

IBM na Slovensku spúšťa projekt inteligentných prevádzkových centier miest. "Koordinuje celý chod mesta, je to žiadaný model. Na začiatku sa bude týkať štyroch miest. Bratislavy, Nitry, Trenčína a Žiliny," konkretizoval Šebo. Ten zároveň poukázal na rastúci trend mestskej populácie na celom svete. Mestské sídla pritom bojujú podľa údajov IBM s tromi zásadnými problémami - číslom jeden je doprava a do popredia sa dostáva nedostatočná kvalita vodných potrubí a tiež téma energií a efektívnych hospodárení s nimi. "Mestá musia mať svoju stratégiu a tiež ujasnené to, do akých oblastí chce investovať," pripomenul Šebo.

Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Dvonč v tejto súvislosti pripomenul dôležitosť samotných miest a samosprávy ako takej vo fungovaní celej spoločnosti. "Samospráva je napríklad významným zamestnávateľom," konkretizoval s tým, že významná úloha samospráv sa ukázala napríklad aj pri zavádzaní eura alebo aktuálne pri zabezpečovaní rozdeľovania štátnej potravinovej pomoci." Celá zodpovednosť ostala na samospráve," zdôraznil Dvonč.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 17:49