StoryEditor

Taxikári majú "hokejové" prirážky. Pre cudzincov

28.04.2011, 00:00

Ak sa na zimný štadión počas hokejovej eufórie chcete odviezť taxíkom, dobre si rozmyslite, do ktorého nasadnete. Taxikári už teraz svoje ceny upravujú o „šampionátovú“ prirážku. Z druhých úst to počul aj Eugen Kánovics z firmy Tamex, ktorá prestavuje taxametre. "V našej firme takýto prípad síce nebol, ale počul som o taxikároch, ktorý takúto sadzbu budú mať. Či však sadzbu zverejnia aj v cenníku, je otázne, skôr nie." Podľa viacerých informácií majú taxikári pripravené zvlášť sadzby pre cudzincov a zvlášť pre domácich klientov, ktorí by premrštenú cenu mohli odhaliť.

Ochráni vás označenie
Špekulantom sa ľahšie ubránite, ak sa budete orientovať napríklad podľa nalepenej nezábudky na okne auta. Práve také označenie budú mať nielen taxi služby, ale aj reštaurácie či hotely, ktoré sú súčasťou projektu Play Fair. Teda tie, ktoré sa počas šampionátu zaviazali nezvyšovať ceny.

Špeciálne označenie pripravil aj Magistrát Bratislavy. Je ním nálepka s evidenčným číslom taxikára a znakom mesta. Takíto vodiči sa zaviazali dodržiavať stanovené ceny, maximálne do 1,20 eura na kilometer.

Symbol tiež znamená, že šofér podpísal etický kódex, ktorým sa zaviazal, že počas majstrovstiev sveta nebude zvyšovať cenu. „Toto označenie znamená, že taxikár splnil všetky zákonné opatrenia, má v poriadku doklady aj taxameter. Nálepku si umiestni na okno strany, kde nasadá zákazník,“ povedal hovorca primátora Bratislavy Ľubomír Andrassy. Zatiaľ sa však k férovým cenám zaviazalo podľa neho len 400 taxikárov, čo je zhruba desatina z celkového počtu.

Cestu aj tak preplatíme
Označenie taxíka nálepkami pritom ešte neznamená, že vás nepodvedú. Podľa cechmajstra Cechu taxikárov Milana Velčického by sa mal klient o cene informovať ešte pred zaplatením. „Mal by si všímať hlavne cenník na dverách auta, výhodnejšie by pre fanúšikov bolo zavolať si taxík prostredníctvom telefónu. Myslím si však, že taxikári budú v tom čase takí vyťažení a budú neustále v teréne, takže zostáva vziať si taxi z miesta,“ vysvetľuje cechmajster. Taxík zo stanovišťa je však často dvakrát drahší, preto ak nechcete dlho čakať, zaplatíte za odvoz viac.

K férovosti sa hlási aj jedna z najväčších taxi služieb v hlavnom meste. „Naše sadzby vplyvom podujatia nijako neupravíme, niektorí naši taxikári už majú aj nálepku a podpísali aj kódex,“ povedal pre HN šéf dispečingu Taxi Bratislava, ktorý si neželal byť menovaný.

Pozor si treba dať najmä na taxikárov na staniciach či letisku, ktorí nepatria pod žiadnu známu taxislužbu. Zvyknú byť až trikrát drahší, ako keby ste si na ulici zavolali taxikára patriaceho do väčšej firmy.

Kontrol bude viac
Taxikári, ktorí budú podvádzať, môžu mať problém. Počas šampionátu ich totiž bude intenzívnejšie kontrolovať Slovenská obchodná inšpekcia. „Počas majstrovstiev sveta v hokeji budeme kontrolu taxi služieb vykonávať vo zvýšenej miere, zameriame sa na umiestnenie cenníka, zabudované taxametre či viditeľné označenie nápisom Taxi,“ odpovedala hovorkyňa inšpekcie Danuša Krkošová.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
14. máj 2024 20:27