StoryEditor

Slovenské giganty budú mať problém, tvrdí Oravec pre HN

15.01.2012, 16:00
Aj stavebníctvo pocíti oslabenie. Tvrdí to v Rozhovore týždňa prezident Združenia podnikateľov Slovenska.

Na Slovensku sa zastavil rast priemyselnej produkcie. Očakávate, že priemysel bude aj tento rok pokrivkávať?
Keď Volkswagen, Peugeot, Kia či Samsung budú mať výrazné problémy s umiestnením exportu, tak priemyselná produkcia bude mať závažné problémy, čo sa odrazí aj na HDP.

A budú mať takéto problémy?
Ja si myslím, že budú. Dnes vidíme, že prichádza k spomaľovaniu ekonomického rastu vo svete. Tak, ako sa pribrzdia ekonomiky, tak sa pribrzdí aj produkcia na Slovensku.

Jedno z odvetví, ktoré má najväčšie problémy, je stavebníctvo. To sa prepadá už od začatia prvej krízy. Bude to pokračovať?
Stavebníctvo pocíti oslabenie v dvoch oblastiach. Nebude možné v takej miere ako dnes pokračovať vo veľkých verejných infraštruktúrnych projektoch a aj súkromný sektor zníži svoje objednávky.

Čaká stavebníctvo teda ešte väčší pád?
Myslím si, že áno.

 

Kto je Ján Oravec
Vyštudoval filozofiu a politickú ekonómiu na Filozofickej fakulte UK v Bratislave, v ekonomickom štúdiu pokračoval v USA a Austrálii. Pracoval v Ekonomickom ústave Slovenskej akadémie vied, bol zakladajúcim členom Libertarian Clubu, je prezidentom Nadácie F. A. Hayeka a Združenia podnikateľov Slovenska. Od roku 2004 je členom Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru. V roku 2009 bol lídrom kandidačnej listiny strany Sloboda a Solidarita vo voľbách do Európskeho parlamentu.

 

 


Celý rozhovor nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 21:34