StoryEditor

Čo sa ešte dialo v Španielsku

22.08.2012, 00:00
Autor:
MHMH

Do problémov sa dostali aj regióny
Španielsko je rozdelené do autonómnych regiónov, ktoré sú veľmi zadlžené. Dlh 17 regiónov vzrástol od konca minulého roka na 145,1 miliardy eur, je to teda takmer 14 percent HDP krajiny. Najhoršie je na tom Katalánsko, ktoré už štát požiadalo o pomoc. Jeho dlh sa vyšplhal ku koncu prvého štvrťroka na 42 miliárd eur, pričom výnos na jeho dvojročných dlhopisoch dvojnásobne narástol na 13 percent. V problémoch je aj Valencia. Výnosy na jej šesťmesačných pokladničných poukážkach sa vyšplhal na sedem percent, čo je hranica, keď sa už hovorí o skutočných problémoch. V obrovských dlhoch sú aj regióny Madrid a Andalúzia, ktorá absolútne odmieta vládne škrty.

Finančný sektor si "nedá povedať"
Španielska vláda už trikrát reštrukturalizovala svoj finančný sektor. Zoštátnila päť bánk a systému pomohla 18 miliardami. Podľa odhadov bude na ozdravenie potrebovať minimálne 50 až 60 miliárd eur. Takmer za 24 miliárd by mala vláda prevziať najproblematickejšiu banku Bankia, štvrtú najväčšiu v krajine, ktorá drží asi desať percent vkladov celého sektora a je druhým najväčším hypotekárnym ústavom v krajine. Do problémov sa banky dostali po prasknutí realitnej bubliny, za ktorou stáli najmä nízke úroky po prechode na euro v roku 2002.

José Luis Zapatero prestal veriť svojej vláde
Bývalý premiér odstúpil po ôsmich rokoch z čela španielskej vlády po tom, ako jeho krajina nevedela skrotiť viac ako 20-percentnú nezamestnanosť, najvyššiu v Európe. Jeho vláda v reakcii na dlh krajiny začala s opatreniami, ako je znižovanie miezd vo verejnom sektore, zvýšenie DPH či zvýšenie odchodu do dôchodku, čím chcela zvýšiť dôveru investorov v krajinu, aby sa vyvarovali medzinárodnej pomoci. V auguste 2011 podal demisiu. Vyčítali sa m pomalé kroky v boji proti obrovskému zadlžovaniu a kríze.

Muž, ktorý mal zachrániť Španielov -- Mariano Rajoy
Súčasný premiér sa dostal na čelo krajiny v novembri minulého roka po tom, ako odstúpil jeho predchodca José Luis Zapatero. Ľudia si od neho sľubovali, že nebude pokračovať v tvrdých škrtoch, Rajoy si ich však osvojil. Teraz začína jeho popularita upadať práve kvôli nastoleným opatreniam. Výmena na poste premiéra pritom priniesla hneď dva nepriaznivé efekty. Rajoy totiž najskôr škrty odkladal, čo viedlo k žiadosti o pomoc z eurovalu. Napokon kvôli zdržaniu majú Španieli škrty aj euroval.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 14:38