StoryEditor

Nová atómka v Bohuniciach musí ubrať z pary. Dukovany majú problém s vodou, nás limituje niečo iné

09.07.2021, 00:00
O tom, aká ďaleká je budúcnosť nového reaktora v Jaslovských Bohuniciach, sme sa rozprávali s manažérom Jadrovej energetickej spoločnosti Slovensko Romanom Sporinom.

JESS bola založená v roku 2009 s cieľom výstavby nového jadrového zdroja. Čo je náplňou vašej práce v súčasnosti?

Spoločnosť JESS je stále zo svojej pozície, ktorá bola ustanovená rozhodnutím vlády, zodpovedná za prípravu a veríme, že v neskoršej fáze aj za výstavbu zdroja. V súčasnosti sa pripravuje dokumentácia potrebná na schvaľovanie alebo povoľovacie konanie. Súčasná dokumentácia, ktorú pripravujeme, má rozsah 18-tisíc strán, vynaložíme na ňu niekoľko miliónov eur a následne bude predložená Úradu jadrového dozoru, kde bude skúmaná 12 mesiacov. Dokumentácia pokrýva všetky oblasti, ktoré sú potrebné na tvorbu budúcich povolení na výstavbu, teda začínate od základov, ako je geologický prieskum, a končíte pri vyraďovaní nového jadrového zdroja. Celý životný cyklus je rozdelený na 12 čiastkových projektov.

Každú oblasť sme si rozdelili. Čiastkové projekty sú živé, to znamená, že v prípade, ak sa naplní všetko, čo je potrebné, projekt sa ukončí a nastúpi iný čiastkový. Teraz sa nachádzame v stave, keď umiestňujeme nový zdroj podľa atómového zákona. Pre túto etapu potrebujeme ešte väčšinu z týchto čiastkových projektov. Niektoré z nich sú širokospektrálne, a teda zasahujú aj do ďalšej etapy, ktorou je umiestňovanie stavby podľa stavebného zákona. Treťou dôležitou etapou je samotné stavebné konanie, ktoré je najzložitejšie.

V roku 2016 ste získali kladné stanovisko posúdenia vplyvu na životné prostredie, ktoré má platnosť sedem rokov. V parlamente je teraz novela atómového zákona, ktorá má predĺžiť životnosť tejto platnosti. Ako vás novela ovplyvní?

Novela nepredlžuje platnosť, ale sama osebe zahŕňa tri oblasti. Prvá je vymedzenie právomoci medzi Úradom jadrového dozoru a Úradom verejného zdravotníctva. Druhá, dosť podstatná časť sú pripomienky prezidentky, ktorá vetovala určité dokumenty týkajúce sa Aarhuského dohovoru. Rozsiahlu časť tejto novely tvorí práve zapracovanie pripomienok prezidentky, aby verejnosť mala prístup k informáciám týkajúcim sa jadrových zariadení. Tretia časť novely je to, čo sa pýtate. To znamená vytvorenie nového povoľovacieho konania, kde dochádza k zosúladeniu slovenskej legislatívy s bežnou legislatívou, ktorá už je na Západe či v Českej republike. Pre nás konkrétne to znamená, že novela nám, ak bude schválená, pridáva nový ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-27 09:01:43 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí 03 - Modified: 2024-04-27 12:00:00 - Feat.: - Title: Po Slovensku anonymne ukrývajú peniaze na verejných miestach. Jeden fanúšik nás sledoval, hovorí dvojica z projektu Cash catch 04 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 05 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Komu sa oplatí kúpiť byt? V Bratislave stále nájdeme spomienkový optimizmus, tvrdí expert pre HN (rozhovor)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 15:21