StoryEditor

Iba každý deviaty Slovák si myslí, že sa ekonomike darí

22.12.2011, 16:16
Autor:
TASRTASR

Európania aj naďalej vnímajú Európsku úniu (EÚ) ako najúčinnejšieho aktéra pred národnými vládami pri riešení následkov hospodárskej krízy.

"Jasná väčšina Európanov, až 61 %, tvrdí, že súčasná finančná situácia v ich domácnostiach je dobrá. Odpovede na otázky týkajúce sa situácie v národnom hospodárstve sa veľmi líšia v závislosti od jednotlivých členských štátov. Zatiaľ čo tri štvrtiny ľudí vo Švédsku, Luxembursku a Nemecku tvrdia, že ich hospodárska situácia je dobrá, v Grécku, Írsku a Španielsku má rovnaký názor menej ako 5 % ľudí," informovalo o prieskume Eurobarometer Zastúpenie Európskej Komisie (EK) v SR.

Na Slovensku si len 11 % ľudí myslí, že súčasná situácia v národnom hospodárstve je dobrá. Verejnosť si stále viac uvedomuje, že riešenie krízy bude "behom na dlhé trate", a nie krátkym šprintom.

Iba 23 % Európanov sa domnieva, že vplyv krízy na zamestnanosť už dosiahol svoj vrchol, zatiaľ čo 68 % si myslí opak. Až 71 % Slovákov sa domnieva, že vplyv krízy na zamestnanosť ešte nedosiahol svoj vrchol. "Čo sa týka finančnej situácie našich domácností, 43 % Slovákov ju hodnotí celkovo ako zlú a 55 % ako dobrú."

"Na otázku čo a ako sa vo všeobecnosti v nasledujúcich 12 mesiacoch zmení naše životy si 50 % si myslí, že bude rovnako, 31 % očakáva, že bude horšie a iba 16 % verí, že nám bude lepšie. Finančná situácia našich domácností ostane rovnaká podľa 48 % respondentov, 37 % si myslí, že sa zhorší a 12 % to vidí pozitívne."

Zo všetkých 27 členských štátov EÚ a kandidátskych krajín sa na prieskume celkovo zúčastnilo 31.659 ľudí.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:18