StoryEditor

Slovákom tretí pilier výrazne prerobil

19.12.2011, 23:00
Po druhom pilieri sa do mínusu prepadlo aj doplnkové sporenie na penziu.

Vyše osemstotisíc Slovákov, ktorí sa na penziu pripoistili v treťom pilieri, tohtoročné výsledky ich sporenia nepotešia. Doplnkové dôchodkové spoločnosti za tento rok skončili reálne v mínuse, v priemere sa prepadli o 6,6 percenta. Je za tým najmä rýchly rast cien aj prepady na burzách kvôli dlhovej kríze. „Dôvodom záporného zhodnotenia je momentálna situácia na finančných trhoch, dlhová kríza a nedôvera bankového sektora. Preceňovanie portfólia na dennej báze ukazuje tieto markantné výkyvy o to výraznejšie,“ vysvetľuje Jana Volnerová zo spoločnosti Stabilita DDS.

Najslabšie výsledky mal rastový fond ING Tatry-Sympatia. Tam sa reálne úspory znehodnotili až o vyše 15 percent. Aj z týchto strát viní spoločnosť dlhovú krízu. Ekonóm Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž však za stratami vidí aj vysoké poplatky správcovských spoločností. Tie si podľa neho za správu úspor účtujú viac ako správcovia podielových fondov.

Vlani skončil tretí pilier aspoň v miernom pluse. Tento rok dopadol ešte horšie ako druhý pilier. Tam platia prísnejšie pravidlá, a preto investuje opatrnejšie.

Hoci ani vlani tretí pilier v priemere nepriniesol vysoké zhodnotenie úspor sporiteľov, rastovým fondom sa aj po zohľadnení inflácie darilo výnimočne. V priemere tak zarobili okolo 3,5 percenta. Tohtoročnými výsledkami sa však už chváliť nemôžu. Zo všetkých desiatich fondov piatich správcovských spoločností ostali v pluse len tri konzervatívne fondy. Po zohľadnení inflácie sa však aj tieto prepadli do mínusu. Produktový manažér Tatra banky DDS Martin Smrek z toho však tragédiu nerobí. „Keďže pri doplnkovom dôchodkovom sporení ide o dlhodobé sporenie v horizonte niekoľkých desiatok rokov, výkonnosť jednotlivých fondov za krátke obdobie nie je smerodajná,“ reagoval Smrek.
Dá sa aj zarobiť
Zároveň upozorňuje, že na klesajúcej hodnote úspor môžu sporitelia v konečnom dôsledku aj zarobiť. „Ak cena doplnkovej dôchodkovej jednotky klesá, klient ich za svoju pravidelnú fixnú sumu nakúpi viac. Keď potom ich cena dosiahne pôvodnú úroveň, pozícia klienta je lepšia,“ dodal Smrek. Teda aj pri krátkodobej strate môžu sporitelia v dlhodobom meradle vyjsť ako víťazi. Rizikových akcií, ktoré môžu viesť ku krátkodobým stratám, sa aj preto neplánujú zbaviť ani v spoločnosti ING Tatry-Sympatia. „Napriek súčasným poklesom si myslíme, že rizikové aktíva v podobe akcií a dlhopisov by mali byť naďalej zastúpené v portfóliách doplnkových dôchodkových fondov,“ vysvetlil Dlhopolček.

Ostať sa neoplatí
Podľa Baláža zo Slovenskej akadémie vied tretí pilier môže klientov prilákať len zvýhodnenými podmienkami oproti iným formám sporenia. Zákon totiž umožňuje zamestnávateľovi prispievať na doplnkové dôchodkové sporenie svojho zamestnanca. „Z hľadiska výnosov sa tam inak ostať neoplatí,“ myslí si Baláž.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 16:55