StoryEditor

Deficit by mal byť pod päť percent

01.01.2012, 10:08
Autor:
TASRTASR

Slovensko sa oddnes riadi novým zákonom o štátnom rozpočte na rok 2012. Hotovostný schodok rozpočtu má podľa neho dosiahnuť 3,675 miliardy eur pri príjmoch 13,625 miliardy eur a výdavkoch 17,300 miliardy eur.

Celý okruh verejných financií by mal tento rok skončiť s deficitom na úrovni 4,6 % hrubého domáceho produktu (HDP), teda mierne nižšie ako 4,9 % vlani. Podľa pôvodných plánov ministerstva financií mal schodok klesnúť až na 3,8 %. Príjmy, výdavky aj deficit rozpočtu sa však pri schvaľovaní v Národnej rade (NR) SR dodatočne menili pre očakávaný nižší rast slovenskej ekonomiky, nižšie daňové príjmy, nerealizovanie daňovo-odvodovej reformy a úpravy limitov výdavkov rozpočtových kapitol.

Rozpočet nakoniec prešiel v parlamente vďaka dohode s opozičným Smerom-SD, ktorého viacerí poslanci sa záverečného hlasovania nezúčastnili a znížili tak počet hlasov potrebný na schválenie zákona. Smeru-SD sa podarilo presadiť jedinú neplánovanú zmenu v rozpočte a z peňazí určených na spolufinancovanie eurofondov sa tak presunulo 50 miliónov eur ako rezerva na financovanie krízovej situácie v zdravotníctve.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 07:13