StoryEditor

Priemyselný park v Kechneci dostáva zelenú

07.05.2002, 00:00

Ako už HN informovali, vláda schválila dotáciu 184,2 mil. Sk pre obec Kechnec pri Košiciach na vybudovanie technickej infraštruktúry priemyselného parku na rozlohe 80 hektárov. V jeho susedstve už funguje spoločnosť Molex (dcérska spoločnosť amerického producenta konektorov). Rozšírenie infraštruktúry v katastri obce vyvolal záujem ďalších spoločností o usídlenie v priemyselnom parku. Starosta obce Kechnec Jozef Konkoly deklaroval, že Poľnohospodársko-stavebná výroba obce Kechnec, s. r. o., plánuje investovať v parku 243,3 mil. Sk do potravinárstva, spracovania odpadov a stavebných služieb, pričom vytvorí spolu 174 pracovných miest. Belgická spoločnosť Gilbos NV chce v Kechneci investovať 0,75 mil. eur do výroby laserových zariadení, kde vytvorí 30 pracovných miest. Kuenz-Sk, s. r. o., bude v parku vyrábať hydraulické systémy a kontajnerové žeriavy, investuje 3,5 mil. eur a vytvorí 80 pracovných miest. S týmito tromi firmami má obec podpísané zmluvy o budúcej zmluve, čo je podmienka na získanie štátnej dotácie na vybudovanie priemyselných parkov a zón. Celkové predpoklady hovoria o vzniku až tisíc nových pracovných miest v regióne s vyše 30-percentnou súčasnou nezamestnanosťou.
"Projekt sa však nerodil ľahko. Stretávali sme sa s veľkou byrokraciou a problémami, ktoré vyplývali aj z veľkých legislatívnych medzier zákona č. 193 o podpore pri výstavbe priemyselných parkov. Som však rád, že môžem tento projekt označiť prívlastkom bezkorupčný. Myslím si, že Slovensko jeho realizáciou vyšle do Európy signál o perspektíve pokojného spolunažívania ľudí rôznej národnosti a konkrétnej pomoci regiónu, ktorý to skutočne potrebuje," zdôraznil Konkoly. V tejto súvislosti ocenil podporu americkej spoločnosti U.S. Steel, a najmä vedenia slovenskej dcérskej firmy U.S. Steel Košice. "Práve spoločnosť U. S. Steel Košice má veľkú zásluhu na príprave a schválení projektu. Bez podpory a pozitívneho tlaku na štátnych úradníkov zo strany najvyšších predstaviteľov tejto firmy, prezidenta Johna Goodisha a viceprezidentov Jamesa Boucharda a Antona Lukáča, by sme neboli úspešní. Veľmi nám pomohla aj profesionalita ľudí z Centra ekonomického rozvoja, ktorí získali pri spracovaní podkladov množstvo užitočných informácií," dodal starosta. Projekt postupne nachádzal výraznú podporu aj v zahraničí -- najmä v krajinách Beneluxu. Práve z týchto krajín je zatiaľ najväčší záujem investorov o etablovanie prevádzok v Kechneci. Už v lete začne belgická forma Gilbos, ktorú pre investovanie na Slovensku získal tím pracovníkov Centra ekonomického rozvoja U.S. Steel Košice v spolupráci s Eastern Investment Center v Košiciach, s vlastnou investíciou do výstavby parku.
Starosta zatiaľ nepozná detaily schválenej štátnej dotácie na výstavbu infraštruktúry. Len na vybudovanie prístupovej cesty k nemu potrebuje 63 mil. Sk, štát však odsúhlasil 43 mil. Sk. Otázne je aj krytie výstavby elektrických sietí, rozvodov plynu a telekomunikácií, ktoré bude pravdepodobne z 30 % hradiť obec. "Som však rád, že už môžeme odštartovať tú časť roboty, o ktorej som dávnejšie sníval: vybavovať listy vlastníctva a kúpno-predajné zmluvy na pôdu," uzavrel Konkoly.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 18:54