StoryEditor

Naši biznismeni sú nespokojní. Najviac za desaťročie

07.11.2011, 13:44
Autor:
tasrtasrredred
Nerozhodnosť vlády sa podpísala aj na nálade podnikateľov. Vítajú však nový Zákonník práce.

Podnikateľské prostredie sa na Slovensku zhoršilo. V treťom štvrťroku sa hodnota Indexu podnikateľského prostredia znížila na 89,2 percenta. "Je to prvýkrát v desaťročnej histórii, kedy klesla pod hranicu 90 bodov," informovala Podnikateľská aliancia Slovenska, ktorá index pripravuje na základe vlastného prieskumu.

Najviac sa za obdobie od júla do septembra zhoršila funkčnosť politického systému v štáte, ktorej hodnotenie kleslo medzi štvrťrokmi na rovných 38 bodov. Pokles o viac ako sedem percent súvisí podľa aliancie aj so súčasnou politickou situáciou, ktorá má vplyv aj na podnikateľské prostredie. "Jedným z najnegatívnejších aspektov je nestálosť politických rozhodnutí," tvrdí aliancia.

Najpozitívnejšie ohodnotili podnikatelia zmeny v oblasti pracovnoprávnej legislatívy, ktorej hodnotenie sa zvýšilo o vyše tri percentá na 69,3 bodu. Zlepšenie súvisí najmä s prijatím novely Zákonníka práce.

Už tradične sú podnikatelia nespokojní s vymáhateľnosťou práva. Súdnictvo patrí medzi podnikateľmi k najviac kritizovaným oblastiam. Dlhodobo klesá dôvera voči súdnemu aparátu, pričom najväčším problémom je dĺžka trvania sporov a nestrannosť súdov. "Podnikatelia oceňujú zmeny, ktoré sa v súdnictve udiali, no volajú po komplexnej náprave v tejto oblasti," uviedla aliancia na margo nedávneho prijatia novely zákona o konkurze a reštrukturalizácii.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 07:55