StoryEditor

Bude lepšie, Slováci sú už optimisti

25.05.2012, 00:00

Nálada Slovákov sa výrazne zlepšuje. Ich očakávania vývoja hospodárskej situácie sú najoptimistickejšie od augusta 2010. Aj medzimesačne sa zlepšili najviac spomedzi všetkých krajín Európskej únie. Vyplýva to z prieskumu Štatistického úradu. „Slovensko patrí medzi najrýchlejšie rastúce ekonomiky. Aj preto sa spotrebiteľské nálady menia rýchlejšie k pozitívnemu smeru,“ vysvetľuje analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.

Z pozitívnych nálad obyvateľov môže vyťažiť aj naša ekonomika. Ľudia totiž začínajú viac míňať. „Ľudia menej odkladajú a viac míňajú, z toho môže ťažiť domáca spotreba. Aj keď sme z drvivej väčšiny závislí od exportu, aj domáci dopyt môže pomôcť rastu,“ dodal Koršňák.

Svoje zohrali aj voľby
Napríklad koncom minulého roka očakávalo negatívny vývoj hospodárstva 72 percent respondentov, v apríli 2012 to bolo len 48 percent. Podľa Koršňáka vlani ľudia reagovali najmä na krízový vývoj v Grécku. „Neistota bola vysoká, ľudia radšej sporili ako míňali,“ dodal Koršňák.

Od začiatku tohto roka však ľudia svoje vyhliadky prehodnotili. Okrem oživenia ekonomiky pri ich nálade podľa sociologičky Sylvie Porubänovej svoju úlohu zohrali aj parlamentné voľby. „Všetky strany sa snažili tváriť, že nás čaká niečo lepšie,“ tvrdí sociologička.

Aj vládny Smer-SD avizuje svoje plány popri škrtoch naštartovať ekonomiku cez prorastové opatrenia. „Aj v porovnaní s charakterom správ v roku 2011 pociťujeme rozdiel, v tomto roku sa už začína hovoriť, že nás nečaká recesia, ale prinajhoršom stagnácia. To sa usadí v podvedomí,“ dodala Porubänová.

Realita bude iná
S nádejou sa pozerá väčšina respondentov aj na vývoj nezamestnanosti. Koršňák to pripisuje tomu, že na verejnosti sa oveľa menej pretriasa prepúšťanie zamestnancov štátu. „Ľudia to potom vnímajú tak, že sa situácia už stabilizovala a vyhliadky na trhu práce majú o trochu lepšie,“ tvrdí analytik. Očakávania ľudí sa však nemusia naplniť. Výrazný nárast pracovných príležitostí sa totiž nechystá. Nezamestnanosť zotrvá podľa väčšiny analytikov nad úrovňou 13 percent. „Náš rast nedáva veľa optimizmu na zníženie nezamestnanosti. To pôjde len veľmi pomaly. Firmy zistili, že sú schopné zvýšiť produktivitu s nižším počtom ľudí,“ vysvetľuje managing partner KPMG Slovensko Ľuboš Vančo. Podľa neho by oživenie na trh práce mohol priniesť len veľký investor.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 16:27