StoryEditor

Američania chcú od nás tri miliardy dolárov

13.04.2014, 23:58
ŤAŽOBNÝ PRIEMYSEL. Firma EuroGas žiada za odobratie ložiska takmer dvojnásobok pôvodnej sumy.

Slovensku hrozí, že bude musieť zaplatiť 3,2 miliardy dolárov za zmarenú investíciu. S takýmto nárokom mieri na súd americká firma EuroGas. Američania chceli na Gemeri ťažiť mastenec, no štát im pred desiatimi rokmi odobral ložisko. Spoločnosť EuroGas pôvodne žiadala odškodné 1,65 miliardy dolárov, no po preskúmaní náleziska zdvojnásobila svoje nároky. Súčasný vlastník, spoločnosť Eurotalc, odhadol zásoby mastenca až na sto rokov ťažby. Štát teraz rokuje s Američanmi o urovnaní sporu.

„Medzinárodná investičná arbitráž v tejto veci dosiaľ nezačala. Ministerstvo financií sa vzhľadom na súčasnú situáciu nebude bližšie vyjadrovať k prípadnej arbitráži,“ odkázal hovorca rezortu Radko Kuruc.

Obviňujú Ruska

Firma na druhej strane tvrdí, že má dôkazy o neoprávnenom postupe štátu. Podľa predsedu Predstavenstva EuroGasu Wolfganga Rauballa Američania majú dokumenty, ktoré potvrdzujú nekalé praktiky vtedajšieho ministra hospodárstva Pavla Ruska. „Tieto dôkazy potvrdzujú, že odobratie ložiska bolo cieleným korupčným úmyslom vrátane úplatkov zo strany činiteľov ministerstva hospodárstva a aj vtedajšieho ministra Pavla Ruska,“ cituje Rauballa TASR. S bývalým ministrom sa nám včera nepodarilo spojiť.

EuroGas hrozí arbitrážami už štyri roky. Za zmarenie investície v Gemerskej Polome žiadal najskôr v roku 2011 odškodné 500 miliónov eur. O rok sa k nároku na odškodné pridala aj spoločnosť EuroGas Inc., ktorá je registrovaná v USA. Celková suma požadovaného odškodného sa vyšplhala na 1,65 miliardy USD.

Chcú sa dohodnúť

Štát pôvodne dostal od Američanov ultimátum na urovnanie sporu mimosúdnou cestou do konca januára. Ministerstvo však tesne pred tým napísalo firmelist, ktorý mal, podľa Rauballa, naznačiť vôľu slovenskej strany dospieť k urovnaniu sporu a nateraz oddialil možnú arbitráž.

Ložisko mastenca v Gemerskej Polome, o ktoré sa vedie spor, objavili náhodou v roku 1985 pri hľadaní cínu. Tamojší mastenec sa vyznačuje vysokou čistotou, odborníci považujú gemerské ložisko za jedno z najvýznamnejších na svete. V súčasnosti je najväčším producentom v ťažbe mastenca Čína, významné ložiská sú aj v USA, Brazílii a Indii, z európskych štátov výraznejšie prispieva k svetovej produkcii Fínsko. Vzhľadom na široké priemyselné využitie mastenca, hlavne vo farmaceutickom, chemickom, kozmetickom a papierenskom priemysle, spotreba aj dopyt po tejto surovine na trhu neustále rastú.

01 - Modified: 2006-04-05 13:02:05 - Feat.: 0 - Title: Místo Vůjtka povede Vítkovice Miloš Holaň
01 - Modified: 2024-04-19 14:59:06 - Feat.: - Title: Holandská provincia končí s ťažbou zemného plynu a v zemi zostanú milióny kubíkov, obyvatelia protestovali 02 - Modified: 2024-03-13 18:24:06 - Feat.: - Title: Chystá sa vyhlásenie mimoriadnej situácie. Obec na Horehroní žiada výrub napadnutého lesa 03 - Modified: 2024-03-06 14:21:21 - Feat.: - Title: Ťažba v chránenom Tatranskom národnom parku naberá hrozivé rozmery. Budú z toho malé lesné závody, odkazuje bývalý riaditeľ 04 - Modified: 2024-02-06 15:57:33 - Feat.: - Title: Hlbokomorská ťažba v Nórsku môže priniesť environmentálne aj právne problémy 05 - Modified: 2024-02-01 11:26:43 - Feat.: - Title: Komu patrí Mesiac a ako je to s pozemkami a ťažbou na našej prirodzenej družici? Nové vesmírne preteky znovu otvárajú lunárnu politiku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 00:40