StoryEditor

Štát tlačí na nižšie ceny elektriny reguláciou

09.07.2013, 00:00

Silná ruka štátu má zabezpečiť nízke ceny energií pre domácnosti a podniky. To je filozofia premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorého nominant ovláda aj Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. Práve šéf úradu Jozef Holjenčík sa však pri každej novej vyhláške stretne s obrovskou vlnou kritiky so sektora, ktorý reguluje.

Inak to nebolo ani pri najnovších vyhláškach o regulácii plynárenstva, elektroenergetiky a tepelnej energetiky. V júni prišli na úrad stovky pripomienok od firiem, ktoré u nás podnikajú v týchto odvetviach, ale aj od priemyselných podnikov, ktoré sú závislé od energií.

Energetici sa hnevajú
„Je zrejmé, že energie tvoria významnú časť spotrebného koša našich ľudí. Preto musíme strážiť predovšetkým cenovú hladinu u plynu a elektriny, aby ľudia dokázali prežiť toto náročné obdobie,“ vyhlásil premiér na margo nových zmien, ktoré pripravil regulačný úrad. Ich výsledkom by mal byť pokles ceny elektriny od budúceho roku a stabilné ceny plynu.

Ohlas však nenechal na seba dlho čakať. Energetici poslali štátu jasný odkaz: navrhnutá regulácia je zlá a poškodí náš biznis.
Hoci finálna podoba dokumentov bude známa až o týždeň a úrad ju zatiaľ nechce komentovať, už dnes je jasné, že po uvedení dokumentov do praxe ostane veľa nespokojných firiem. Alternatívni dodávatelia plynu hromžia, že úrad ich donúti zvýšiť ceny, pretože zdražil poplatky za dovoz plynu zo západu.

Teplárom sa zase nepozdáva, že im úrad neuzná niektoré ich náklady v plnej miere, čo zníži ich zisky. Výrobcovia elektriny dostali nový poplatok, ktorý zníži ich konkurencieschopnosť na burze, a distribučné spoločnosti zase nesúhlasia so stropmi pre ich náklady. Ozývajú sa aj priemyselné podniky. Nové distribučné tarify pri plyne sú totiž opäť vyššie, čo zvýši aj faktúry pre veľkoodberateľov.

Chýba koncepcia
Asi najväčšou výhradou energetikov však je, že úrad pri nových vyhláškach nepostupuje koncepčne. „Návrh je už tradične, každoročne opakujúcim sa dokumentom, ktorý mnohých prekvapí,“ povedal Martin Ondko, šéf Magna EA, alternatívneho dodávateľa elektriny a plynu spoločnosti.

A vyjadril tak názor mnohých. Podľa analytika INESS Martina Vlachynského sú časté zásahy do systému kontraproduktívne. „Ceny budú klesať, pokiaľ vláda upustí od dotovania nevýhodných zdrojov energie, a zároveň vytvorí kvalitné legislatívne a právne prostredie, v ktorom sa nebudú investori báť investovať a budovať nové zdroje energie.“

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 20:31