StoryEditor

Riešením je programový manažment

13.03.2013, 23:00

Ak by nešlo o životy ľudí, tak by to bola vcelku neškodná kaviarenská zábavka o tom, či bolo skôr vajíčko alebo sliepka, či existuje budúcnosť alebo len minulosť, a či majú voliči pamäť dlhšiu, ako je okamih. Ide však o životy jednak Rómov, ktorí uviazli v pasci chudoby, a jednak nás, ich majoritných susedov, ktorí sa chcú mať lepšie. Ako na to?
Aby sme pohli rómskou problematikou, potrebujeme dopyt od občanov, pozitívnu reakciu politických strán, odborné podklady od múdrych, a pracovnú silu a kapitál. Toto všetko dnes máme viac či menej k dispozícii. Čo nám teda naozaj chýba? To isté, čo nám zvykne chýbať pri mnohých iných verejných politikách: dobrý manažment.
Dnes nielen teoreticky, ale aj prakticky vieme, čo funguje a čo nefunguje v oblasti vzdelávania, zamestnanosti, zdravia, bývania, finančného začlenenia a komunikácie. Európa nám núka peniaze. Čo však tradične nevieme, je ponúknuť kvalitné verejné služby majorite (ktorá potom nevidí dôvod platiť vlastnému štátu dane), a o to viac ich nevieme ponúknuť, pre naše spoločné dobro, ani chudobnej minorite. Riešenie pritom nie je žiadnou novinkou – kvalitný programový manažment.

Moderné riadenie pozná procesy, ktoré na prvý pohľad vyzerajú, akoby zdržiavali zápalistých úderníkov. V skutočnosti ich používajú už aj podniky strednej veľkosti, ak majú prijať dobré investičné rozhodnutia a ak ich majú aj úspešne realizovať. Pre rómsku problematiku to znamená pevne sa držať schválených (a aj Európskou komisiou posvätených) nôt, určiť pre každú oblasť šikovného manažéra zvnútra jednotlivých rezortov, ktorý by sa svojej aktivite venoval dennodenne, dopĺňať odborné koordinácie podľa potreby politickými rokovaniami s tými, ktorí majú demokratický mandát rozhodovať, konzultovať s tými niekoľkými ľuďmi, ktorí danej problematike hlboko rozumejú, prizvať hlavných partnerov, navrhnúť inštitucionálne zmeny, identifikovať potrebu legislatívnych zmien, schváliť realistický harmonogram a komunikačnú stratégiu, a koordinovane konať. Prevratné a pritom jednoduché, aj keď, samozrejme, nie úplne.

Dnes politická klíma praje skutočným pozitívnym zmenám, akokoľvek to niekedy tak na prvý pohľad nevyzerá. Ak ju premrháme, tak urobíme neospravedlniteľnú chybu.

Autor je ekonóm

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 22:16