StoryEditor

Žilina dostane aquapark. Za milióny eur

18.10.2013, 00:00
Mať veľkého suseda znamená príležitosť. Toto si povedali v spoločnosti Aqua Eden Stráňavy.

Termálny park v dedinke vzdialenej desať kilometrov od 80-tisícovej Žiliny pripravuje veľkú investíciu za päť miliónov eur. Do zmodernizovaného a rozšíreného komplexu chcú lákať najmä Žilinčanov.

 

V meste áut chýbal

„Absencia celoročného akvaparku v krajskom meste zdôrazňuje nevyhnutnosť rýchleho vybudovania takéhoto zariadenia,“ hovorí o hlavnom motíve a biznis príležitosti šéf predstavenstva spoločnosti Ján Sládek. Firma už disponuje stavebným povolením. Začať stavať sa má v najbližších mesiacoch. Minulý týždeň dokončila geologický prieskum. Projekt zahŕňa najmä stavbu novej hlavnej budovy, prestavbu súčasného bazéna, stavbu toboganu s bazénom a ďalšie atrakcie. Investíciou sa zdvojnásobí vodná plocha na 2400 štvorcových metrov.

Okamžitá kapacita komplexu sa z terajších dvetisíc ľudí v lete zvýši na tritisíc, v zime park pojme 650 návštevníkov. „Primárne sa zameriavame na prímestský turizmus, teda Žilinu a blízke okolie, prioritne na rodiny s deťmi,“ spresňuje Sládek. Park chcú budovať ako komplexný rekreačný areál. „Stráňavy ako súčasť regiónu Terchovskej doliny majú veľké predpoklady aj na druhotný cestovný ruch, teda prijať v turistov z okolia,“ dodáva. Pôvodný projekt má hodnotu 10 miliónov eur. „Vzhľadom na celkovú situáciu a krízu hľadáme úspornejšie riešenie, čo znamená i postupnú výstavbu. V najbližších dvoch rokoch tak predpokladáme preinvestovať v projekte vyše päť miliónov eur,“ spresnil.

Impulz pre drobných

Aqua Eden v areáli investoval aj počas posledných dvoch rokov. Staré unimobunky nahradili nové priestory, prezliekacie kabínky, sprchy a toalety. Pribudlo plážové ihrisko, detské ihriská aqua-zorbing. Starosta obce Jozef Papán hovorí, že areál nutne potreboval investície, preto spoločnosti prenajali pozemky. Od nových investícií očakáva rozprúdenie ďalších. „Po zvýšení kapacity k nám bude chodiť viac turistov. Očakávam, že časť ľudí začne napríklad poskytovať ubytovanie v súkromí. Podmienky, ako veľké a sčasti nevyužité domy, tu na to máme,“ dodal. V Žiline sa o stavbe veľkého akvaparku v lokalite Lesoparku hovorilo po nežnej revolúciu.

„Zámer sa však nikdy nezrealizoval,“ vysvetľuje hovorca mesta Žilina Pavol Čorba. Z investície v blízkej dedine podľa neho bude okrem Žilinčanov profitovať aj turistický biznis. „Je predpoklad, že časť návštevníkov parku mimo nášho regiónu nejaký časť strávi aj v Žiline a využije miestne služby,“ povedal. 

 

01 - Modified: 2005-07-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Majetok vo fondoch sa zdvojnásobí
01 - Modified: 2022-04-11 20:33:20 - Feat.: - Title: Varšava je v hľadáčiku investorov. Analytici očakávajú miliardové transakcie na realitnom trhu 02 - Modified: 2022-02-18 10:25:25 - Feat.: - Title: Zabudnite na bitcoin. Týchto päť jazdených áut dnes cenou prekonáva aj nové modely 03 - Modified: 2022-02-04 13:10:02 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Trebišovská Deva dostala masívnu investíciu. Vedenie naleje do novej linky milióny eur 04 - Modified: 2022-01-20 08:39:14 - Feat.: - Title: Vysoké ceny dohnali dunajskostredský Europack k miliónovej investícii. Kľúčový materiál si začne vyrábať sám 05 - Modified: 2022-01-14 11:10:32 - Feat.: - Title: Koľko vložiť do akcií, dlhopisov, nehnuteľností či kryptomien? Návod ponúka analytička
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 09:20