StoryEditor

Fico varoval pred populizmom

18.04.2013, 15:04
Autor:
zajzaj
Konsolidovať budeme aj vtedy, keď sa hospodárstvo zhorší, odkazuje premiér.

"Jedine prosperita nám pomôže zabrániť šíreniu populizmu a nacionalizmu, ktoré sa tak šíria v časoch krízy," vyhlásil slovenský premiér a zdôraznil potrebu prehĺbenia európskej integrácie. Len tá totiž môže podľa neho v Európe znovu naštartovať hospodársky rast. "V Európe nám hrozí vnik stratenej generácie," varoval a poukázal na vysokú nezamestnanosť mladých, ktorá je vypuklým problémom aj na Slovensku.

"Moja vláda už pristúpila k celému radu opatrení zameraných na fiškálnu konsolidáciu a sme pripravení v nich pokračovať aj vtedy, keď sa hospodárska situácia zmení." Slovensko tak bude konsolidovať bez ohľadu na potenciálne zhoršenie hospodárstva v budúcich kvartáloch a tohtoročný deficit dostane pod tri percentá HDP tak, ako sa zaviazalo.

"Nerobíme to preto, aby sme potešili Brusel," vyhlásil Fico v inak silne proeurópskom prejave, "ale preto, lebo je to jediné možné riešenie." Varoval pred "morálnym hazardom" niektorých štátov, ktoré nevyhnutné škrty odkladajú až do momentu, kedy sú donútené požiadať o záchranné úvery.

"Integrácia Európy musí pokračovať, rozhodnutie o vytvorení bankovej únie, ktorej členom bude aj Slovensko, je úspechom, ktorý ukazuje cestu ďalej." Cieľom má byť podľa Fica plná hospodárska a fiškálna únia, v ktorej sa na nadnárodnú úroveň dostane aj zostavovanie rozpočtov. Premiér sa tak postavil za prejav Hermana van Rompuya, ktorý požaduje štvorpilierovú Európu - monetárnu, bankovú, hospodársku a fiškálnu úniu.

"Silný proeurópsky mandát, ktorý ja a moja vláda od Slovákov dostali, je zárukou toho, že Slovensko bude hlbšiu integráciu všemožne podporovať. Jej rýchlosť však nesmie ísť na úrok kvalite." Fico zapomínal aj na výročie Nežnej revolúcie, Slovensko sa podľa neho za dvadsať rokov stalo vyspelým a zodpovedným politickým národom.

Spomenul aj potrebu pokračovania rokovaní o európskom rozpočte, ktorý podľa neho nesmie narušiť kohéznu politiku únie. Ako veľkú príležitosť pre celý kontinent spomenul chystané vytvorenie obchodného bloku únie so Spojenými štátmi, ktorý bude najväčším na planéte a podporí biznis a tvorbu pracovných miest.

Fico vystúpil na podujatí GLOBSEC organizovanom bratislavskou mimovládkou Slovenská atlantická komisia. Na tomto dnes začatom trojdňovom evente sa zúčastnili napríklad poľský minister zahraničných vecí Radoslav Sikorski, či jeho český náprotivok Karel Schwarzenberg. Šéfovia zahraničia V4 zároveň predstavili spoločnú deklaráciu s názvom "Pre efektívnejšiu a silnejšiu spoločnú bezpečnostnú a obrannú politiku", v ktorej vyzvali mimo iného na tesnejšiu spoluprácu NATO a únie v obrannej oblasti.

01 - Modified: 2024-04-26 11:04:40 - Feat.: - Title: Fico plánuje na desaťročie dopredu. Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkej modernizácie 02 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka 03 - Modified: 2024-04-26 09:58:46 - Feat.: - Title: Fico: S Jourovou sme mali veľmi vážny rozhovor. Verím, že jej návšteva zatvorí ústa opozícii 04 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 05 - Modified: 2024-04-25 13:02:01 - Feat.: - Title: Konanie Fica vykazuje podľa Remišovej známky zastrašovania súdnej moci
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 06:56