StoryEditor

Žiadnej skupinke nepatrím

25.04.2013, 00:00

Nebudeme naháňať profit, chceme funkčné nemocnice, hovorí Lopatka.

Čím si vás získala Penta na svoju stranu?
Ponuka ma oslovila najmä komplikovanosťou a celospoločenským významom. Asi naozaj nepatrím k ľuďom, ktorí si hľadávajú najľahšiu cestu životom.

Neobávali ste sa jej povesti nekompromisných finančných žralokov?
Samozrejme, že som sa nad tým zamyslel, lebo žijeme na Slovensku a máme záľubu v konšpiráciách, ale vyhodnotil som to tak, že si z toho nič nerobím.  Už roky sa snažím ísť svojou vlastnou cestou a robiť veci, o ktorých si myslím, že sú správne. Nikomu, žiadnej strane, skupine či skupinke nepatrím a rozhodujem sa len podľa toho, čo považujem za rozumné a múdre. Snaha o zlepšenie zdravotnej starostlivosti pre obyvateľstvo spádovej oblasti zahŕňajúcej 600-tisíc obyvateľov, mi takto pripadá.

Budete mať pravú ruku, ktorá vás zasvätí do fungovania zdravotníctva?
Sám môžete zodpovedne riadiť auto, ale nikdy nie veľkú firmu. Moja pravá ruka bude manažment Sveta zdravia, tiež riaditelia nemocníc a iste i ďalší, zatiaľ pre mňa neznámi kolegovia. 

Aké plány máte s nemocnicami?
Hlavná ambícia je budovanie zdravej, trvalo udržateľnej  zdravotnej starostlivosti v našich nemocniciach Sveta zdravia. Tak, ako rozumný zamestnanec nehľadá mzdu, ale zmysluplnú prácu, ani Svet zdravia nenaháňa profit, ale sa snaží o funkčné nemocnice so spokojnými zamestnancami, a predovšetkým pacientmi. Všetko ostatné sa dostaví následne.

Nestanú sa vaše nemocnice zariadeniami pre VIP klientov?
Určite nie.

Rozmýšľate, že by ste nemocnice špecializovali?
Centrá excelentnosti, ako i špecializácia, majú iste zmysel. Určite sa však k tomu nebudem vyjadrovať pred oboznámením sa so situáciou.

Budete redukovať alebo zlučovať oddelenia?
Tieto úvahy sú predčasné, nechcem živiť nepodložené špekulácie.

Ktorá nemocnica je na tom finančne najhoršie?
Informácia je nezaujímavá, snažíme sa o skupinové zlepšovanie.

Je zaujímavá. Vďaka nej budeme vedieť zhodnotiť, či sa vám ju podarilo ozdraviť.
V tejto chvíli nemám výsledky z jednotlivých nemocníc. Poznám celkový stav spoločnosti Svet zdravia, určite máme záujem, aby sme rástli a zlepšovali sa ako celok.

Ktoré nemocnice by ste mali záujem ešte získať pre Svet zdravia?
To určite nie je otázka pre mňa, ale pre akcionárov.

Mali by mať pacienti spoluúčasť na hradení niektorých úkonov?
Štandard by mal byť hradený stopercentne poisťovňou, nadštandard nie. Za zásadné považujem spravodlivé odlíšenie jedného od druhého.

Čo by sa dalo vo vašich nemocniciach spoplatniť?
Je predčasné o tom hovoriť.

Môžete aspoň povedať, či o tom uvažujete?
Toto je téma, na ktorú sa určite pred mojím nástupom do Sveta zdravia detailne rozprávať nechcem. Ak bude mať niekto záujem o nadštandard, mal by ho dostať.

Prijali by ste ponuku viesť jednu zdravotnú poisťovňu?
Nie. Myslím si, že by ma táto práca neuspokojovala, lebo zdravotníctvo nefunguje ako celok.

A nie je dôvod, že vo vláde je Smer?
Určite nie. Ľudí nedelím podľa toho, v akej sú strane, ale podľa toho, či sú múdri, alebo tí druhí, čestní či pre mňa neadekvátni partneri.

Kto je Ľuboš Lopatka
Je absolvent Strojníckej fakulty Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Do roku 1991 pracoval v podniku Pozemných stavieb, odkiaľ odišiel na ministerstvo privatizácie. Bol šéfom firiem Slovenská kartografia, neskôr sa presadil v papierenskom biznise. Na Slovensku a Česku pracoval v dcérskych spoločnostiach viacerých zahraničných podnikov. Od roku 2010 do júla 2012 viedol Sociálnu poisťovňu. Dnes je riaditeľom spoločnosti Penty Svet zdravia.

Svet zdravia, a. s.
Na Slovensku pôsobí od roku 2006, od minulého roka oficiálne patrí do portfólia Penty. Prevádzkuje nemocnice vo Vranove, v Humennom, vo Svidníku, v Michalovciach, Trebišove, Rožňave a v Spišskej Novej Vsi. Spoločnosť sa vo svojich začiatkoch venovala oblasti záchrannej zdravotnej služby.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 09:49